Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-07-29

Mellby Gård lägger bud på Kappahl

wysiwyg_image

Mellby Gård, som kontrolleras av finansmannen Rune Andersson med familj, lägger på bud klädkedjan Kappahl om 20 kronor per aktie kontant.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Budet, som motsvarar en premie om 43 procent i förhållande till aktiens stängningskurs i fredags, värderar hela Kappahl till drygt 1,5 miljarder kronor. Kappahl-aktien stängde på 14:01 kronor i fredags.

"Vår erfarenhet och historik med bolaget gör att vi vill skapa förutsättningar för att hantera de betydande utmaningar som såväl detalj- som klädhandeln står inför. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta med den nuvarande ledningen under den nytillträdda vd:n Elisabeth Peregi och utveckla bolaget vidare under ett privat ägarskap", säger Mellby Gårds vd Johan Andersson i pressmeddelandet.

Mellby Gård äger 29,6 procent av aktierna i Kappahl. Budet kommer inte att höjas, skriver Mellby Gård som därmed är regulatoriskt förhindrad att göra just det. Budet motsvarar en "skälig" värdering av Kappahl med tanke på de utmaningar klädbolaget står inför, menar Mellby.

"Som framgår av villkoren för vårt erbjudande till aktieägarna, kommer vi inte heller att dra tillbaka erbjudandet även om det kommer ett konkurrerande högre erbjudande från en annan budgivare", skriver investeringsbolaget.

Mellby Gård äger bland annat klädkedjorna Flash och Dea Axelssons. Investeringsbolaget har varit ägare i Kappahl sedan sensommaren 2011.

"Mellby Gård ser även samordningsmöjligheter med de andra bolagen i samma bransch inom Mellby Gård-koncernen, vilket kan gynna uthålligheten i Kappahls mest konkurrensutsatta verksamheter", skriver Mellby.

Aktien i Kappahl har backat med 20 procent sedan årsskiftet och med nästan 70 procent de två senaste åren.

Acceptfristen kommer löpa från den 23 augusti till omkring den 20 september.