Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-13

MIPS lämnar sin första utdelning

MIPS årsstämma genomfördes den 9 maj i Stockholm med omkring femtio stämmodeltagare, som gladdes åt bolagets framgångar och fastställde dess första aktieutdelning till två kronor och femtio öre. 

Det finns ett stort behov av effektiva huvudskydd, som minskar risken för hjärnskador både inom idrottsvärlden och yrkeslivet.

MIPS patenterade Brain Protection System, som integreras i hjälmar och skyddar mot skadliga rotationsrörelser, reducerar risken för hjärnskador.

MIPS startade 1995 som ett svenskt forskningsinitiativ. Bolaget har efter mer än tjugo års forskning och utveckling tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska Institutet i Stockholm blivit global marknadsledare inom hjälmbaserad säkerhet. Bolagets affärsmodell är skalbar. All tillväxt har varit organisk. 2018 ökade nettoomsättningen med 53 procent till 192,5 miljoner och vinsten efter skatt från 15,8 till 56,4 miljoner.

MIPS drivs som ett ingrediensvarumärke. Bolaget har ett tekniskt försprång gentemot sina konkurrenter. För att behålla detta satsar man 5-7 procent av sin nettoomsättning på forskning och utveckling. Patentskyddet är starkt. Bolaget var under 2018 utsatt för tre patentintrång och vann samtliga patenttvister.

När det spreds information om att bolagets kund cykeltillbehörsbolaget Bontrager lanserat en ny hjälmteknologi ”Wave Cel”, som gav bättre skydd i cykelhjälmar än MIPS BPS sjönk MIPS aktiekurs direkt med 30 procent innan bolaget hunnit motbevisa påståendet. Aktiekursen har sedan återhämtat sig och är nu tillbaka på 165 kronor samma nivå som innan raset 18- 19 mars. Aktiespararna framhöll att marknaden kan uppfatta bolaget som ett fram-gångsrikt men ganska sårbart enproduktsbolag och frågade vilka slutsatser bolaget dragit av detta? Bolagsledningen svarade att man har ett försprång, man är observant, ökar sin patentportfölj och bygger barriärer, som ska försvåra för konkurrenterna.

Bolagets största kund stod 2018 för 28 % av intäkterna. Enligt SO Bengt Baron hanteras den risken genom att hela tiden öka kundbasen för att minska beroendet av enstaka stora kunder. Under 2018 ökade antalet kunder från sextio till sjuttioåtta och under första kvartalet 2019 har antalet ökat ytterligare.  

Enligt årsredovisningen kommer mer än 75 % av MIPS intäkter från Nordamerika. Det beror, enligt bolagsledningen, på att hjälmmarknaden domineras av stora amerikanska bolag, som sedan säljer sina hjälmar globalt.

De största och viktigaste hjälmkategorierna för MIPS är hjälmar för cykel, motorcykel och utförsåkning. Man levererar sedan 2008 även till hjälmar för ridsport. På Aktiespararnas fråga hur det går med utveckling och försäljning av MIPS produkter för lagsporthjälmar främst ishockey och hjälmar för yrkesmässigt bruk svarade VD Johan Thiel att ishockeyhjälmar kommer att börja säljas under hösten 2019. Det är med hänsyn till sportens skaderisker en viktig marknad men ganska liten, omkring 1,2 miljoner hjälmar.      

Enligt SO Bengt Baron tar det arton till tjugofyra månader från start till att få fram en ny hjälm. Det innebär att 2020 är redan ”säkrat” för att kunna uppnå en marknadsandel på 15- 20 procent av en beräknad marknad för MIPS del på 43 miljoner hjälmar av en bedömd totalmarknad på 70 miljoner hjälmar.   

I samband med årsstämman avgick både SO Bengt Baron och VD Johan Thiel efter åtta respektive fem år. Johan Thiel fortsätter sedan som rådgivare i bolaget. Till ny SO valdes styrelseledamoten Magnus Welander, som till vardags är VD i Thule. Ny VD blir Max Strandwitz, som varit CFO sedan 2016.

Man ser med tillförsikt på möjligheterna att organiskt nå bolagets finansiella mål, en nettoomsättning på över 400 miljoner kronor och en rörelsemarginal på över 40 procent år 2020.  

Bolagets försäljningsorganisation är nu inriktad på 2021. Den nya ledningen planerar att under andra halvåret 2019 annonsera nya finansiella mål för tiden efter 2020.

Bolagsstämmobevakare: Svante Hezekielsson

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.