Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-29

Mirakel eller konkurrent till Björn Borg?

I lätt sommarklädsel samlades på fredagseftermiddagen ett antal ganska besvikna herrar till årsstämma i Rentunder AB. Besvikelsen handlar om att aktiekursen beskriver en kurva som kunde locka alpina utförsåkare som uppskattar puckelpist i slutet av hanget. Kursen har gått från ca 7.50 för tre år sedan till 66 öre på fredagen, så besvikelsen är förståelig.

 

Stämman var min första kontakt med bolaget och namnet gav mig associationer till kalsongtillverkning, för inte kunde man väl handla med rena underverk, alltså mirakel?

Nej, så var det inte. Bolaget har löst problemet med att ersätta giftig bottenfärg på båtar med en maskin som mekaniskt borstar bort havstulpaner och annat som sätter sig fast på båtbottnar och som gör att båten drar mer bränsle.

 

De giftiga färgerna gör att inga växter eller levande djur vill sätta sig fast på båtarna, men färgen nöts bort mot vattnet så behandlingen måste göras om många gånger. De bortnötta gifterna hamnar förstås i allt som lever i vattnet och så småningom i våra magar när vi äter fisk, skaldjur och andra sjöfrukter.

 

Inför valet 2014 uppmärksammades det att dåvarande miljöministern Åsa Romson målade sin båt med giftig färg så okunskapen bland båtägare om färgernas negativa påverkan på miljön är förmodligen stor. Miljömedvetenheten ökar, fler och fler svenskar väljer ekologiska varor när vi handlar och vi betalar skatt på plastpåsarna, men ändå lyckas inte Rentunder konkurrera ut de miljöfarliga färgerna. Förmodligen beror det på att man inte har resurser att nå ut till båtägarna som i sin tur kan ställa krav på sina kommuner och marinor att köpa in Rentunders eldrivna borstanläggningar så att vi kan minska båtlivets miljöpåverkan framöver.

 

I slutändan finns det många vinnare, minskad bränsleåtgång för båtägarna, renare hav och sjöar för oss alla och naturligtvis stigande aktiekurs för Rentunders ägare.

 

Trots att aktiekursen nu har bottenkänning beslöt stämman helt i enlighet med styrelsens förslag.

 

Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.