Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-09

MODERNA: EXPERIMENTERAR MED KOMBOVACCIN MOT COVID OCH INFLUENSA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska läkemedelsbolaget Moderna avser lansera ett kombinationsvaccin som skyddar mot både covid-19 och säsongsinfluensa, framgår av ett pressmeddelande.

Nyheten publicerades timmarna innan det att Moderna ska sätta i gång en investerarpresentation med information om vad som ligger "i pipeline" framåt.

"Vi aviserar i dag ett första steg i vårt vaccinprogram mot sjukdomar i andningsvägarna med utvecklingen av ett enkeldoserat vaccin som kombinerar påfyllningsdos mot covid-19 med skydd mot influensa", säger vd Stéphane Bancel.

Dessutom meddelas att framsteg görs i form av patientrekrytering till vaccinstudier mot sällsynta sjukdomar samt cancer.

Moderna kommer också presentera data från en fas 1-studie mot RSV-A- och RSV-B-virus, som kan orsaka infektion i de övre luftvägarna och samtidigt är den vanligast förekommande orsaken till infektion i nedre luftvägarna hos barn yngre än ett år.

Målet är att påbörja fas 2/3 i slutet av året med RSV-vaccinen, efter att fas 1 visat att den enkeldoserade vaccinkandidaten ökat de neutraliserande antikropparna med 13 gånger mot RSV-A och 10 gånger mot RSV-B.

Modernas covid-19-vaccin var ett av de första att godkännas av västerländska myndigheter och bolaget har fått rikligt med uppmärksamhet för genombrott med den nyvunna tekniken MRNA. Omsättningen har gått från i princip noll till över 20 miljarder dollar, vilket bolaget flaggat för i årets intäktsprognoser.

Bolagets aktie har rusat med över 300 procent hittills under 2021 efter att ha klivit upp med 450 procent under år 2020. På torsdagen var aktien upp med omkring 1 procent i förhandeln.

Under onsdagen meddelade även konkurrenten Novavax att en studie inletts för att möjliggöra kombinationsvaccin mot så väl covid-19 som säsongsinfluensa.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.