Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-09-29

Morgonens ekonominyheter

TILLVÄXT KAN ENA USA. Donalds Trumps viktigaste uppgift är att få upp tillväxten till 3 procent och skattesänkningarna är ett måste för att nå dit, enligt USA:s budgetminister Mick Mulvaney. (DI)

LÖÖF HOPPAS PÅ NYSTART. Centerledaren Annie Lööf hoppas att Moderaternas partiledarbyte kommer att innebära en nystart för Alliansen. (DI)

KNÄPPTYST INGVES. Riksbankschef Stefan Ingves vägrade på torsdagen att säga om han vill fortsätta på sin post när hans mandat löper ut vid årsskiftet. I dag, fredag, sammanträder Riksbanksfullmäktige och besked om ny riksbankschef kan komma. (SvD)

NYTT SUBPRIMEHOT. Nio av tio bilar i USA säljs med lån och vid halvårsskiftet var amerikanerna skyldiga 9.000 miljarder kronor med bilar som säkerhet. Parallellerna till 2008 års subprime-lån till bostäder är många och skrämmande. Även de amerikanska studielånen är en växande skuldfälla. (DI)

KARTELLER OCH KORRUPTION KOSTAR: Tre av Sveriges mest kända bolag har fått böter på totalt över 22 miljarder kronor för karteller och korruption. Svensk blåögdhet och risktagande ligger bakom fulspelet, enligt experter. (SvD)

REGERINGEN AVVAKTAR KRING OSCAR PROPERTIES-ORDFÖRANDE. Regeringen vill först prata med bostadsutvecklaren Oscar Properties ordförande Jakob Grinbaum, som anklagas för finansmarknadsbrott, innan regeringen tar ställning till om han kan sitta kvar på sina styrelseposter i Fjärde AP-fonden, SBAB och Jernhusen. (DI)

FORTSATT DIESELGATE. Även moderna dieselbilar släpper ut 4-6 gånger mer hälsovådliga kvävedioxider än tillåtet, enligt en stor europeisk studie med över 700.000 fordon. Volvo XC90 D5 hör till dem som hamnade i skamvrån med 15 gånger högre utsläpp än vad bilen är typgodkänd för.

LÅG VOLATILITET LUGNAR INTE MAGNUSSON. Den historiskt låga volatiliteten på marknaderna behöver inte innebära låg risknivå, anser Swedbank-ekonomen Pär Magnusson. I stället kan det handla om att marknaden agerar som om den befann sig i ett minfält och står still. (DI)

RALLYT I ANOTO GULD FÖR HUVUDÄGAREN. Anoto, som tillverkar digitala läspennor, har gjort förluster på 2,6 miljarder kronor sedan börsnoteringen 2000, men för huvudägaren och vd:ns fru har bolagets finansiellt prekära läge i kombination med pånyttfödda förhoppningar i år blivit till en guldgruva. (DI)

SVERIGE PARADIS FÖR PENNINGTVÄTT. Svenska "trustbolag" säljs över hela världen. Just nu finns 46 bolag som använder luckan i det svenska systemet. Alla bolagen går att koppla till en enda person i Linköping. (DN)

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.