Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-05-09

Möter förvandlingen – genom att bevara traditionerna: ”Tar ingenting för givet”

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 5 2018.

Bankbranschen genomgår en stor förvandling.
Klassiska SEB vill möta de nya tiderna genom att bevara traditionerna.
– Vi står stabilt, säger Johan Torgeby, vd för wallenbergarnas bank.

Digitaliseringsvågen sveper genom samhället.

En utveckling som slår inte minst mot den stora, betydande banksektorn i Sverige.

Det vet Johan Torgeby om någon.

SEB, Skandinaviska Enskilda Banken, grundades redan 1856 av André Oscar Wallenberg. Över 160 år senare har mycket hunnit hända. Men inflytandet från finansfamiljen Wallenberg är fortsatt stort.

Sedan ett år tillbaka är Johan Torgeby ytterst ansvarig för SEB. Han efterträdde hyllade trotjänaren Annika Falkengren som vd i anslutning till årsstämman 2017.

– Jag tror inte att jag behöver ge honom så många råd. Han ska bara fortsätta att vara den han är och bygga vidare på samt utveckla det som redan finns, sa Annika Falkengren till Aktiespararen när vd-skiftet var nära förestående.

Känner ingen stress

Johan Torgeby, Skånepågen som har en förkärlek till att spela trummor och ofta tycks ha nära till skratt, kommer till ett i mångt och mycket krattat bord med goda förutsättningar. Men det betyder inte att det inte finns utmaningar att ta tag i.

SEB har, precis som övriga storbanker i Swedbank, Nordea och Handelsbanken, fått känna av oron på bostadsmarknaden. Priserna har visserligen stabiliserats lite på sistone, men är ändå ned omkring 10 procent sedan toppen i augusti 2017. SEB:s aktie är ned omkring 13 procent sett över det senaste året. Johan Torgeby är dock själv inte särskilt oroad.

– Nu har det gått ett halvår med åtminstone en stabilisering av fas­tighetsmarknaden. Vi välkomnar den. En nedkylning var tvungen att komma, säger han till Aktiespararen.

Många oroar sig över att den höga skuldsättningen kommer att göra svenska folket känsligt för stundande räntehöjningar. Johan Torgeby är desto lugnare.

– Vi har haft ökningar med omkring 9 procent (i bostadspriser) varje år sedan finanskrisen. De låga räntorna, goda balansräkningar och en bra makrobild gör att vi inte ser några större risker i det som har skett hittills.

Fokus på företag

SEB står knappast och faller med endast privatkundssidan. Banken har omkring fyra miljoner kunder av sådan karaktär, varav cirka 1,4 miljoner är så kallade helkunder, i Sverige och Baltikum.

SEB är brett diversifierat mot företagssegmentet och samarbetar med både de allra största kunderna inom respektive bransch och små- och medelstora företag i Sverige och Baltikum. Totalt uppgår kundbasen till 2 300 stora företag, 400 000 mindre och medelstora och 700 finansiella institutioner.

Johan Torgeby är väl bekant med området. Han var chef för divisionen ”Stora företag och institutioner”, som även omfattar såväl större som mindre företagskunder i Tyskland och Storbritannien, innan han fick vd-jobbet.

– En positiv efterfrågan på krediter har faktiskt inte riktigt materialiserat sig för oss. Trots den fantastiska makroekonomiska medvinden är det inte jättemånga större- och medelstora företag som har efterfrågat mer, säger koncernchefen.

Johan Torgeby betonar att många företag är mer intresserade av att köpa informationsteknologi än att handla av traditionella fabriker i dagsläget och att pengarna tas från besparingar.

– Något ökat intresse för att låna har vi inte sett. Kapacitetsutnyttjandet är inte tillräckligt högt.

Hård konkurrens

År 2018 behöver SEB se sig extra mycket om över axeln. Det är inte bara Nordea, Handelsbanken och Swedbank som det utkämpas ett slag om kunderna med. Fintechbolag ger sig in inom olika områden i takt med digitaliseringens inverkan på branschen.

På den uppmärksammade bolånemarknaden, som värderas till omkring 3 100 miljarder kronor, har uppstickare som Enkla och Avanzaägda Stabelo utmärkt sig med sina förmånliga erbjudanden. I en längre intervju med SvD Näringsliv berättar SEB:s ordförande Marcus Wallenberg att det gäller att ta nykomlingarna på största allvar.

– Det är något som vi måste leva med och som vi måste anpassa oss till. Förändringstakten blir högre nu och vi måste ligga i framkant med att stöpa om delar av vår affärsstruktur, säger han.

Just bolån är något som bankens kunder varit väldigt aktiva kring den senaste tiden.

– Om du har belånat dig till samma belåningsgrad de åtta–nio senaste åren har du varit tvungen att öka belåningsgraden med 8–9 procent. Det är en effekt av bostadsprisernas ökning. Nu är det naturligt att marknaden kyls av, säger Johan Torgeby.

SEB investerar rejält i ny teknik för att behålla och kunna utveckla sin position på marknaden, understryks det från ledningshåll. Men att ha ett bra och trevligt bemötande är en lika avgörande faktor i striden om kunderna.

– Hur man än vänder och vrider på det, vill man ha en glad kund så måste man ge en bra service, säger Marcus Wallenberg.

Slår ett slag för det fysiska mötet

SEB har marknadsandelar på mellan 11–22 procent när det handlar om in- och utlåning till företag och privatpersoner i Sverige. Rörelseresultatet uppgick till 16,2 miljarder kronor och rörelseintäkterna, där ränte- och provisionsnetto räknas in, till 45,6 miljarder kronor. En ökning med 40 respektive 5 procent jämfört med 2016. Kreditförlusterna minskade från 993 till 808 miljoner kronor.

– Banken har gått bra. Men vi tittar framåt och tar ingenting för givet, säger Johan Torgeby.

SEB har över 200 kontor världen över. Banken arbetar hårt för att möta de digitala kundbehoven, men har heller inga tankar på att ge upp sina traditioner.

– Vi står stabilt och vill slå ett slag för det personliga mötet. Relationer betyder något och som kund ska du alltid få relevant och bra rådgivning oavsett plattform, säger Johan Torgeby.

SEB värderas, precis som sina bankkollegor, till ett relativt lågt p/e-tal. Det uppgår till cirka 11,25 och aktien har en attraktiv direktavkastning på runt 6,8 procent.

De indextunga storbanksaktierna gynnas av stigande räntor, som både Johan Torgeby och många andra räknar med, och är absolut intressanta att ha med som inslag i en väl diversifierad portfölj. SEB är en välskött storbank med en huvudägare som är känd för att skapa aktieägarvärde på längre sikt.

Men ökad oro på bostadsmarknaden, stigande konkurrens och nya finanskriser kan absolut ställa till det ytterligare kursmässigt på kortare sikt. Håll ögon och öron öppna. Bra ingångslägen kan komma.

FAKTA

Det här är Johan Torgeby

Född: 1974 i Skåne. Uppvuxen i Åhus.

Utbildning: Kandidatexamen i nationalekonomi vid Lunds universitet, tagen 1997.

Tidigare karriär: Portföljförvaltare vid Robur Asset Management (Swedbank) 1997–2000. Olika roller inom investmentbanken Morgan Stanley, bland annat som chef för holländsk skuldmarknad och riskhantering och framträdande positioner på Londonkontoret, 2000–2009. Anställd hos SEB sedan 2009. Tidigare chef för bland annat divisionen ”Stora företag och institutioner”.

Aktuell som: Vd för en av Sveriges fyra storbanker, SEB, sedan snart ett år tillbaka.

Andra uppdrag: Ledamot i Bankföreningen.

wysiwyg_image

Det här är SEB

SEB (Skandinaviska Enskilda Banken) är en nordeuropeisk finanskoncern. Banken, som har anor som sträcker sig till 1850-talet, fick sitt nuvarande namn 1972 när Stockholms Enskilda Bank slogs ihop med Skandinaviska banken. André Oscar Wallenberg angav den ton som sätts av Wallenbergsfären än i dag 1856. Familjen Wallenbergs ägarbolag Investor är huvudägare i SEB.

SEB är en universalbank, en bank med ett komplett sortiment av finansiella produkter och tjänster, i Sverige, Estland, Lettland och Litauen. Betydande verksamhet finns även i Finland, Norge och Danmark, Tyskland och Storbritannien där bolaget är inriktat på företagskunder. Sedan har SEB filialer runt om i övriga världen. Huvudkontoret går nu för tiden att hitta i anslutning till köpcentrumet Mall of Scandinavia i Solna utanför centrala Stockholm.

SEB har omkring 15 000 anställda totalt, varav ungefär hälften går att hitta runt om i Sverige. Sedan är Baltikum störst personalmässigt följt av övriga Norden och övriga länder. SEB har 196 kontor i Sverige och Baltikum och 20 motsvarigheter internationellt.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.