Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-13

Mycket går åt rätt håll för Nanologica- rapport från årsstämman

wysiwyg_image

På bilden: Gisela Sitbon och Andreas Bhagwani

I sitt vd-tal sade Andreas Bhagwani att Nanologicas försäljning börjar komma igång ordentligt och att rörelseresultatet går åt rätt håll. Han sade också att ”det vi trodde skulle hända 2017 hände 2018 och utvecklingen har fortsatt 2019”.

Kromatografi och läkemedelsformulering

Nanologica är ett Life Scienceföretag som går från att vara ett teknikutvecklingsföretag till egen tillverkning och försäljning av läkemedel. De har två produktdivisioner: Kromatografi och Drug Delivery. Båda bygger på Nanologicas metod att styra egenskaperna hos nanoporös silika.

Nanologica driver både egna läkemedelsprojekt och samverkar med andra företag, till exempel AstraZeneca och Vicore Pharma. Ett exempel är läkemedel mot Gastropares, en mycket svår lungsjukdom som diabetespatienter ofta får som en följdsjukdom av diabetesen. Nanologica har en del egen tillverkning i och anlitar också stora företag som underleverantörer, till exempel Stirling i Storbritannien.

Konkurrenskraftiga produkter

I Asien har Nanologica märkt att det är viktigt för kunderna att få ned kostnaden för alla slags produkter. Nanologicas kolonner möter högsta funktionskrav samtidigt som de håller länge vilket minskar kostnaden. I Kina har de kommit igång med en lokal partner och det verkar gå åt rätt håll.

Nanologica har patent på många olika användningar av nanoporös silika (kisel) som finns naturligt  i kroppen. Det kan till exempel användas för att göra att ett läkemedel fördas till det sjuka delen i kroppen. Det gör att man kan hålla dosen låg med bättre effekt och med färre biverkningar än om patienten tar läkemedlet på vanligt sätt. 

 

Nanologica i siffror

Omsättningen 2018 var 4 145 000 kronor (2 600 000). Rörelseresultatet var -21 320 000 kronor.

Bhagwani bedömer att de pengar de har för 2019 räcker för planerade projekt. Successivt ska också försäljningen komma igång så att företaget får mer intäkter och kan visa vinst.

Nanologica har sin verksamhet i Södertälje. Av de 16 medarbetarna har hälften doktorsexamen och lika många olika nationaliteter finns representerade.

 

Emissionsbemyndigande med eller utan aktieägarnas företrädesrätt med utspädning på maximalt 20 procent röstades igenom

Aktiespararna argumenterade mot och röstade nej till förslaget som innebär ”emission av aktier, konvertibler och/eller teckningsoptioner med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt …ska styrelsen inte fatta beslut som innebära det belopp som aktiekapitalet ökas med motsvarar mer än 20 procent av det totala aktiekapitalet.”

Fyra omvalda och en ny ledamot i styrelsen

Styrelseordförande Gisela Sitbon omvaldes liksom ledamöterna Lena Torlegård, Eva Byröd och Hans Lennernäs.

Peter von Ehrenheim hade avböjt omval. Mattias Bengtsson, som föreslagits som ny ledamot, presenterade sig, och valdes. Därefter presterade sig även övriga närvarande ledamöter. Den som hade förhinder, presenterades av ordföranden.

 

Redeye och Aktieguiden

Årsstämman hölls i Redeyes lokaler på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Redeye bevakar Nanologica och bolaget är med i Analysguiden.

 

Svenska privatpersoner och företag dominerar ägarbilden

Nanologica är noterat på Spotlight sedan 2015. Börsvärdet vid slutet av 2018 var 52,8 miljoner kronor. Kursen varierade kraftigt under året, högst i januari på 10,2 kronor till lägsta i juni på 2,60 kronor.

Största ägare är Thomas Eldered med 28,9 procent av kapitalet. Näst största ägare är bolagets vd sedan 2011, med 10,1 procent. Ett tiotal av Nanologicas 1 395 aktieägare deltog i årsstämman. 39 procent av kapitalet var representerat.

Bevakare och skribent: Charlotta Malm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.