Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-02

"Mycket nöjda med pris"

wysiwyg_image

Kredithanteringsbolaget Intrum är väldigt nöjt med priset i försäljningen av de fem enheter som måste säljas för att blidka EU-krav. Att köparen Lowell är en stor europeisk aktör men inte är verksamt i Norden är också positivt - köparen väntas med hög sannolikhet möta EU:s krav.

Det säger Intrums vd Mikael Ericson till Nyhetsbyrån Direkt efter torsdagsmorgonens försäljningsbesked.

"Vi är väldigt nöjda av tre skäl, priset är riktigt bra och ungefär samma multipel som sammanslagningen indikerade för de delar som har behövts avyttras. Vi får väl inom tidsramen på sex månader klart med affären och Lowell är ett etablerat bolag men som inte har någon verksamhet i Norden", säger han.

Mikael Ericson påpekar att Intrum har haft en tät dialog med EU-kommissionen under försäljningsprocessen och att han känner sig starkt komfortabel med att köparen godkänns av EU. Han säger vidare att Intrum har sett ett "brett intresse" för verksamheterna som behövde säljas under processen.

Affären väntas slutföras strax efter årsskiftet. En del av likviderna kan tänkas användas till att sänka nettoskulden som på medellång sikt har bedömts ligga kvar över målet om max 3 gånger ebitda. Givet aktiviteten som råder på marknaden "hoppas och tror" han samtidigt på investeringsmöjligheter i spåren av den ökade finansiella flexibiliteten.

"Vi kan tänkas använda en stor del till investeringar i verksamheten, som nu spänner över 24 europeiska länder, för en högre tillväxt. Ingen annan aktör har samma möjligheter sett till länder och geografier samt tillgångsklasser. Vi kommer samtidigt inte göra avkall på avkastningskravet utan investera med samma disciplin", säger han.

Samtidigt fortsätter Intrum arbetet med att realisera synergier i spåren av sammanslagningen med Lindorff. Mikael Ericson säger att integrationsplaner har utarbetats för verksamheterna i de länder som Intrums och Lindorffs verksamheter håller på att slås samman.

"Jag är trygg att vi ska kunna leverera på nivån 560 miljoner kronor i synergier samt att vi gör det inom uppsatt tid", säger Intrum-vd:n till Nyhetsbyrån Direkt.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.