Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-09

Mycronic tackade av framgångsrik VD- och presenterade en ny

Vid dagens årsstämma i Mycronic tackade man av sin framgångsrika VD Lena Olving som nu går i pension efter nästan 6 år som VD för bolaget. Det poängterades av många hur framgångsrika år detta varit, något som inte minst illustreras av att vinsten 2018 är ungefär så stor som omsättningen var för 6 år sedan.

Mycronics årsstämma 2019 hölls på näringslivets hus och trots den något sena timmen (kl 17) så hade många aktieägare samlats, kanske berodde det på den goda maten som bjöds på innan stämman tog fart?

Bolagets styrelseordförande Patrik Tigerschiöld valdes även till ordförande för stämman något han skötte med flink hand och glimten i ögat, som till exempel när han beklagade sig över att stämman var så kvick med att godkänna valberedningens förslag om förändrade arvoden till styrelsen.

VD:s anförande kretsade mycket kring hur man skulle fortsätta att driva bolaget framåt, och målen om ökad lönsamhet framförallt inom området Assembly Solutions (AS). Anförandet illustrerades även av ett flertal filmer som gav extra liv till anförandet.

Aktiespararnas representant inledde med att gratulera och tacka bolaget, och då särskilt den avgående VD:n, för ett nytt rekordår 2018. Han passade även på att berömma bolaget för dess arbete mot korruption som förefallet vara framgångsrikt, 2018 rapporterades endast ett ärende in till bolagets visselblåsarfunktion och den avskrevs sedan efter en närmare granskning.

Därefter ställde Aktiespararnas representant två frågor, den första gällde när den starka tillväxten och investeringarna i AS skulle ge ett bättre utslag på sista raden? Till svar fick han att man har ett långsiktigt mål om 10% vinstmarginal och att man utöver det inte gör några prognoser.

Den andra frågan gällde hur bolaget kunde bli mindre konjunkturkänsligt. Eftermarknaden utgör idag ca 30% av omsättningen och frågan gällde om man hade någon strategi för att öka denna och om det fanns ett mål för hur stor del efteraffären ska utgöra? Till svar fick han att man var ganska nöjda med 30% även om det självklart gärna får öka. En strategi för detta är att man satsar på servicekontrakt.  

Efter frågestundens slut presenterades bolagets nya VD Anders Lindqvist som närmast kommer från rollen som VD för Piab- ett uppdrag som han lämnade så sent som igår. Innan dess har han en över 20 år lång karriär i Atlas Copco bakom sig.

En utdelning om 3 kr per aktie klubbades igenom utan knot-dagens roligaste beslut som ordföranden beskrev det.

Mer knot blev det däremot när det långsiktiga incitamentsprogrammet skulle klubbas. En del av förslaget krävde 9/10 dels majoritet för att godkännas och en skara utländska aktieägare, med motsvarande ca 14% av rösterna, hade anmält att man röstar nej och därför föll förslaget. Styrelsen hade dock förberett för detta och ett reservförslag fanns förberett. Detta krävde inte så stor majoritet och kunde därmed klubbas igenom utan problem.

Sammanfattningsvis kan man beskriva stämman som slutet på en era. Lena Olvings framgångsrika era som VD för Mycronic avslutades och Anders Lundqvists tog vid. Aktiespararna vill önska honom lycka till i sitt nya arbete! Det kan behövas då han har stora skor att fylla.

Bevakare: Sverre Linton

 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.