Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-09

NAVISTAR: PANDEMI TYNGDE 3 KV, VIDTAGIT ÅTGÄRDER ENL VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska Navistars resultat för det tredje kvartalet reflekterar att många delar av verksamheten var nedstängda, som en följd av pandemin, eller började återöppna under perioden.

"Samtidigt som den osäkra marknadssituationen kvarstår, accelererar vi takten i vår strategi Navistar 4.0 för finansiella förbättringar", skriver Navistars vd Persio Lisboa i en kommentar i delårsrapporten.

Navistar 4.0-strategin innefattar en plan för att öka bolagets ebitda-marginal till 12 procent till år 2024, heter det i rapporten.

Tidigare i år vidtog bolaget åtgärder för att försvara kassan under covid-19-pandemin. Vid utgången av det tredje kvartalet hade Navistar 1,6 miljarder dollar i likvida medel.

Dessutom har bolagets SG&A-kostnader (kostnader för försäljning och generella administrativa kostnader) minskat 29 procent, jämfört med för ett år sedan.

"Vi siktar på SG&A-kostnader på mellan 7 och 9 procent av intäkterna", skriver finanschefen Walter Borst.

Som en följd av pandemin har bolaget sett över sina investeringar och frigjort kapacitet för tekniska program och strategiska partnerskap, konstaterar Persio Lisboa.

Bland annat arbetar Navistar med att bygga en produktionsanläggning i San Antonio, som är planerat att öppna under våren 2022. Anläggningen ska ha kapacitet för att bygga både dieseldrivna och eldrivna fordon.

För lastbilssegmentet redovisar Navistar en försäljning på 1,2 miljarder dollar för tredje kvartalet, maj-juli, vilket är en nedgång med 50 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Nettoförlusten för lastbilssegmentet var 22 miljoner dollar, jämfört med en vinst på 167 miljoner dollar tredje kvartalet 2019.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.