Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-10

Nedåtrekylen avmattad på börsen

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen inledde tisdagen med en nedåtrekyl efter måndagens glädjeskutt på det positiva vaccinbeskedet. Men vid lunchtid hade stora delar återtagits. Ericsson tyngde efter besvikelse att de finansiella målen inte höjdes i samband med tisdagens kapitalmarknadsdag.

Vid klockan 12.15 var storbolagsindex OMXS30 ned 0,1 procent till nivån 1.888. Aktier för 13,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Ericsson håller kapitalmarknadsdag på tisdagen och på måndagen meddelade bolaget att de finansiella målen inte kommer att höjas. Nordea skriver i en kommentar att detta var en besvikelse och Ericsson tyngde OMXS30-indexet med en nedgång på 4 procent.

Bland övriga indexsänken på OMXS30 fanns Getinge, Hexagon och Kinnevik med nedgångar i spannet 2 till 4 procent. I motsatt ände fanns Assa Abloy och SEB med uppgångar över 3 procent.

Utvecklingen från måndagen med uppgångar för aktier som straffats under pandemin fortsatte till viss del på tisdagen. SAS adderade 7 procent till måndagens rusning på 24 procent. Klädbolaget RNB, Retail and Brands, steg 5,8 procent, medan Hufvudstaden med fastighetsbestånd viktat mot kontor, handel och butiker var upp 5 procent.

Sämre gick det för Instalco som fått rekommendationen sänkt till sälj av SEB Equities. Banken menar att den senaste tidens kursuppgång gett en hög värdering givet en inbromsning i efterfrågan. Aktien, som är upp över 50 procent sedan årsskiftet, föll drygt 10 procent.

Inför tisdagens kapitalmarknadsdag aviserade Nent nya finansiella mål samt en omfattande lanseringsplan för streamingtjänsten Viaplay. Streamingbolaget överväger även att genomföra en nyemission på mer än 3,5 miljarder kronor. Aktien var som mest upp 10 procent men vid lunchtid hade investerarna sansat sig och uppgången var i det närmaste utraderad.

Storytel bjöd på en rapport som enligt en snabbkommentar från Pareto Securities var förvånansvärt stark. Ljudboksföretaget inledde rapportdagen med en uppgång, men vinden vände succesivt under förmiddagen och vid lunchtid var aktien i stället ned 4 procent.

Hjälmbolaget Mips fick en riktkurshöjning till 425 kronor från 370 kronor av Pareto. Rekommendationen behåll kvarstår dock. Aktien backade drygt 7 procent till omkring 408 kronor.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi skrev i ett pressmeddelande på tisdagen att regeringen nu föreslår att de tillfälliga regleringar av spelmarknaden som infördes i juli för att skydda spelare under pandemin, och som skull upphöra vid årsskiftet, förlängs till utgången av juni. Nyheten tycktes dock inte nämnvärt påverka kurserna på bolagen inom bettingsektorn, som backade redan på måndagens positiva vaccinbesked.

Arctic Securities har dragit upp sin rekommendation för Lundin Energy till köp från behåll och aktien steg 3,5 procent.

Sweco handlas från tisdagen efter split 3:1.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.