Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-23

NEW YORK: BÖRSOPTIMISMEN INTAKT, APPLE STIGER, S&P500 +0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna inledde med stigande kurser på tisdagen efter att Vita husets handelsrådgivare Peter Navarro klargjort att handelsavtalet mellan USA och Kina är intakt.

Vid 16.15-tiden var Dow Jones storbolagsindex upp 0,8 procent till 26.228. Även det bredare S&P 500-indexet ökade 0,8 procent till 3.143, medan teknikorienterade Nasdaqs kompositindex var upp 0,9 procent till 10.145.

Tidigare hade Navarro i en intervju uttryckt sig på ett sätt som antydde att handelsavtalet mellan världens två största ekonomier skulle kunna vara i gungning men Navarro påpekade senare att det uttalandet var taget ur sitt sammanhang. Även Donald Trump skrev i en tweet under tisdagen att avtalet med Kina står fast.

Bland enskilda bolag gick flera bankaktier starkt medan Apple steg 1,8 procent efter måndagens lanseringsevent.

Boeings största underleverantör Spirit Aerosystems sjönk med 11,5 procent. Spirit Aerosystems har sökt lättnader från långivare på grund av ansträngda finanser till följd av covid-19 och produktionsstoppet av Boeings problemmodell 737 Max. Boeings aktie var ned 1,3 procent.

American Airlines sjönk drygt 6 procent till 14 dollar. Flygbolaget planerar att erbjuda 74,1 miljoner aktier till ett pris om 13:50 dollar styck. Vidare ska en konvertibel på 1 miljard ges ut med en löptid på fem år.

Nike har fått höjd riktkurs till 113 dollar från 80 dollar hos Needham och köprekommendationen upprepades. Aktien var upp 1,5 procent till 101 dollar.

Softbank ska sälja av aktier i teleoperatören T-Mobile till ett värde av 21 miljarder dollar för att finansiera återköp av den egna aktien samt minskad skuldsättning. T-Mobile sjönk 1,9 procent.

På statistikfronten sjönk försäljningen i affärskedjorna i USA 10,4 procent under vecka 25 jämfört med motsvarande vecka året innan. Jämfört med veckan före ökade försäljningen 4,0 procent.

Däremot steg försäljningen av nya enfamiljshus i USA med 16,6 procent i maj jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med en uppgång på 2,9 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 1 punkt till 0,72 procent.


Graf: S&P500-index, tisdagen den 23 juni

Bildkälla: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.