Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-16

NEW YORK: INTEL UPP, UPPGIFTER OM JÄTTEFÖRVÄRV, S&P 500 -0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna noterades under nollstrecket några timmar in i fredagshandeln. Sektorsvis vände det mesta nedåt, men framförallt samhällsnyttiga bolag lyckades klamra sig fast över nollan och handlades uppåt.

Vid 17.05-tiden var Dow Jones industriindex ned 0,3 procent till 34.887, samtidigt som breda S&P 500 backade 0,2 procent till 4.353. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex var ned 0,1 procent till 14.537.

Bland enskilda bolag noteras att chiptutvecklaren Intel är i diskussioner om att förvärva halvledartillverkaren Globalfoundries för 30 miljarder dollar, rapporterar Wall Street Journal och refererar till källor med insyn.

Intels vd Pat Gelsinger sade i mars att halvledarjätten tänker sjösätta en plan för att bli en chiptillverkare även för andra teknikbolag, en marknad som enligt WSJ i dag domineras av TSMC. Intel-aktien var upp cirka 0,2 procent.

Moderna steg med 9,0 procent efter uppgifter om att läkemedelsbolaget kommer att inkluderas i S&P 500-indexet per den 21 juli. Moderna kommer att ersätta branschkollegan Alexion Pharmaceuticals som förvärvas av Astra Zeneca.

Kryssningsbolagen Carnival, Royal Caribbean och Norwegian Cruise Line hade en blandad utveckling efter att Kanada meddelat att landet planerar att öppna sina hamnar för bolagens kryssningsfartyg i november.

Lordstown Motors noterades ned 1,8 procent. Konceptbilsbolaget är under utredning av federala åklagare i New York om den förhandsbokningshärva som uppstod i juni när bolaget tog tillbaka sitt uttalande om att det existerade 100.000 bindande bokningar på Lordstowns kommande elbil.

Bland rekommendationsförändringar har Morgan Stanley nedgraderat Tencent Music till jämvikt från tidigare övervikt. Musikstreamingbolaget har tappat över 35 procent i år och investmentbanken menar att en ökad reglering i Kina kommer att sätta stopp för en eventuell återhämtning. Aktien backade 5,2 procent.

Live Nation fick däremot en köpstämpel av Goldman Sachs som konstaterade att bolaget, som är verksamt inom konsertbranschen, kommer att gynnas av den svallvåg av konserter som väntas när samhället öppnar upp i större skala. Live Nation-aktien klättrade 1,2 procent.

Den amerikanska tioårsräntan var upp 1 punkt till 1,31 procent.


Graf: S&P 500 fredagen den 16 juli

Bildkälla: Infront
Författare Direkt-SE