Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-17

NEW YORK: S&P NÄRA REKORDNIVÅ, UPP FÖR TEKNIK, S&P500 +0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) New York-börserna inledde veckan med att stiga något, även om bilden var aningen spretig. S&P 500-indexet nosade på rekordstängningsnivån från i februari som nåddes innan pandemin välte börserna.

Klockan 16.20 var Dow Jones storbolagsindex ned 0,4 procent vid 27.823. Det bredare S&P 500 var däremot upp 0,2 procent till 3.379 medan teknikorienterade Nasdaq 100 steg 0,7 procent till 11.090.

Bland teknikaktier steg mjukvarujätten Microsoft med 0,7 procent, e-handelsbolaget Amazon med 0,8 procent och Googles moderbolag Alphabet med 0,5 procent.

I en färsk analys menar Goldman Sachs att S&P 500-indexet ska upp med 7 procent till 3.600 innan året är slut. Investmentbankens tidigare prognos var 20 procent lägre till 3.000. Goldman Sachs hänvisar sin syn till tillväxtestimaten för amerikansk BNP, som är högre än konsensusestimat, tillsammans med positiva nyheter på vaccinfronten.

Före börsöppningen kom USA-statistik som visade att Empire manufacturing, som är Federal Reserve New Yorks index över aktiviteten i tillverkningsindustrin i delstaten, sjunkit till 3,7 i augusti. Väntat enligt Trading Economics konsensusprognos var ett index på 15,0.

På handelsavtalsfronten har den uppdatering mellan Kina och USA som skulle ha hållits på lördagen skjutits upp på obestämd framtid. Uttalanden från USA:s president Donald Trump om att Kina mer än väl lever upp till villkoren i "fas ett"-avtalet bidrog dock till optimism. Besked kom även om att handelssamtalen mellan USA och Kina fortsätter på olika nivåer.

Elbilstillverkaren Tesla steg ytterligare 4,1 procent i måndagens inledande handel efter att aktien rusat 20 procent under de senaste tre handelsdagarna för att stänga på 1.651 dollar i fredags. Analysfirman Wedbush har höjt riktkursen för Teslaaktien till 1.900 dollar, från tidigare 1.800 dollar, med hänvisning till fortsatta tecken på en accelererande efterfrågan i Kina.

JD.com steg 5 procent sedan det Kinabaserade e-handelsföretaget rapporterat resultat och intäkter för det andra kvartalet som steg mer än förväntat.

Principia Biopharma, som utvecklar preparat för behandling av MS, rusade 9 procent efter nyheten att det franska läkemedelsbolaget Sanofi köper Principia i en affär värd närmare 3,7 miljarder dollar.

Trinity Biotech föll dock 8 procent efter att ha fått en varning från myndigheten FDA rörande en tillverkningsanläggning efter en inspektion.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned tre punkter till 0,68 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.