Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-16

NEW YORK: STIMULANSER, DETALJHANDEL OCH VIRUSSTUDIE GER STÖD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna ser ut att fortsätta upp, med stöd av stimulanspaket, när tisdagens handel inleds. Ytterligare bränsle kom på tisdagseftermiddagen i form av detaljhandelssiffror som visade sig vara bättre än väntat och positiva resultat från en covid-19-studie.

Centralbanken Fed meddelade på måndagen att den kommer att börja köpa individuella företagsobligationer. Dessutom har det kommit uppgifter om att Trump-administrationen överväger att lägga 1.000 miljarder dollar på infrastrukturinvesteringar för att lyfta ekonomin.

Vid 14.45-tiden på tisdagen var terminen för Dow Jones industriindex upp 3,4 procent och S&P 500 terminen med 2,7 procent. För teknikorienterade Nasdaqs kompositindex låg terminen på +2,1 procent.

Efter tre månader med sjunkande siffror ökade detaljhandelns försäljning i USA med 17,7 procent i maj, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med en uppgång på 8,0 procent från föregående månad, enligt Trading Economics konsensusprognos. För detaljhandeln exklusive bilar steg försäljningen 12,4 procent och här väntades +5,5 procent.

Före börsöppning, klockan 15.15, publiceras också siffror över industriproduktion för maj i USA.

På onsdagens fortsatta agenda finns sedan lager av osålda varor april klockan 16.00 och NAHB husmarknadsindex juni samma tid. Finansmarknadens aktörer ser också fram emot Fed-chefen Jerome Powells utfrågning i senatens bankkommitté klockan 16.00. Fed-chefen i Dallas, Robert Kaplan, sade på måndagskvällen att en återhämtning i den amerikanska ekonomin är trolig under andra halvan av året, men takten i återhämtningen kommer delvis att bestämmas av hur disciplinerade folk är i att följa åtgärder för att hindra smittspridning av coronaviruset.

De asiatiska marknaderna visade uppgångar på bred front under tisdagen och det följdes upp av stigande kurser i Europa.

Oljepriset har legat på plus under tisdagen på hopp om produktionsnedskärningar samt efter att Internationella energimyndigheten, IEA, höjt sin prognos för efterfrågan i år något.

Låga doser av kortisonet dexametason har visat sig minska antalet dödsfall till följd av coronaviruset med omkring en tredjedel, rapporterar Reuters. Resultaten beskrivs av forskare vid Oxforduniversitet som ett större genombrott och de föreslår att läkemedlet omedelbart borde bli standardbehandling för patienter på sjukhus till följd av covid-19.

På tisdagen gör Royalty Pharma börsdebut på Nasdaq. Intresset för erbjudandet var stort och det är den största börsnoteringen hittills i år, enligt Marketwatch.com.

Bland andra enskilda aktier klättrade läkemedelsbolaget Eli Lilly drygt 9 procent i förhandeln efter att bolaget presenterat data från en fas 3-studie med bröstcancerpreparatet Verzenio.

Depåbevisen i videostreamingbolaget IQIYI sköt i höjden efter mediauppgifter om att Tencent planerar att bli största ägare i det kinesiska bolaget.

Hamburgerkedjan McDonalds försäljning i USA var ned 5 procent, räknat på jämförbara enheter, i maj. Det var en klar förbättring jämfört med den tvåsiffriga nedgången i april och försäljning via så kallade drive-through och hämtmatsservice bidrog till återhämtningen, enligt bolaget. McDonaldsaktien var upp 2 procent i förhandeln.

Databasbolaget Oracle släpper sin delårsrapport i kväll efter börsstängning i USA.Noteringar vid 14:45-tiden
(jämfört med nivån vid USA-stängning förgående handelsdag)

Terminen för DJIA +3,37%
Terminen för S&P 500 +2,65%
Terminen för Nasdaq 100 +2,07%
2-åriga USA-räntan +0,0001 till 0,2088%
10-åriga USA-räntan +0,0133 till 0,7706%
Olja, US WTI +3,50% till 38:42 dollar/fat
Olja, Brent +3,32% till 41:04 dollar/fat
EUR/USD -0,0011 till 1:1314

KÄLLA: Infront.


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.