Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-16

NEW YORK: TERMINER PÅ SMÅ PLUS, AVVAKTAN INFÖR FED, SPOTIFY NER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna ser ut att öppna något uppåt på onsdagen, med ledning av vad indexterminerna visade inför öppningen. Handeln väntas vara avvaktande inför kvällens Fed-besked.

Klockan 14.45 hade terminen för Dow Jones industriindex gått upp 0,3 procent och för S&P 500 med 0,4 procent. Terminen för teknikorienterade Nasdaq 100 låg på plus 0,2 procent.

Asienbörserna hade en blandad utveckling på onsdagen med stängning runt oförändrade nivåer i Tokyo och Hongkong samt mindre nedgång på Shanghaibörsen. I Europa har det också varit lite varierad utveckling på onsdagens börser.

OECD skrev i en interimsprognos på onsdagen att det globala läget är mindre illa än vad som befarades i somras, men osäkerheten förblir stor. Prognosen för i år är bättre än tidigare väntat men döljer stora skillnader mellan länderna. Utsikterna för Kina, USA och Europa har ljusnat, men försämrats för Indien, Mexiko och Sydafrika.

Statistik inför USA-öppningen visade att detaljhandelns försäljning i USA ökade något mindre än väntat i augusti. Siffrorna för månaden dessförinnan reviderades också ned. USA-räntorna backade något efter statistiken.

IT-molnbolaget Snowflake gör debut på onsdagen på New Yorkbörsen i vad som uppges var den största noteringen inom mjukvarusektorn, med ett marknadsvärde på 33 miljarder dollar.

Eastman Kodaks aktie rusade nära 44 procent efter att bolaget medgett att vd:ns omdiskuterade optionsprogram varit felaktigt men inte illegalt utformat, i enlighet med en oberoende utredning. Optionerna, som delades ut strax innan ett stort statligt lån för omställning till medicinsk tillverkning i samband med covid-19, kommer nu att dras tillbaka.

Efter att ha fallit med 8 procent på tisdagen sjönk fordonsutvecklaren Nikolas aktie med ytterligare 6 procent i onsdagens förhandel. För första gången uttalar sig nu General Motors, vars genomlysning av Nikola ifrågasatts efter anklagelserna om att bolaget och dess vd och grundare ljugit och överdrivit prestandan på de fordon som utvecklats.

"Vårt bolag har arbetat med många olika partner, har ett kapabelt arbetslag i frågan och har gjort ett utmärkt undersökningsarbete", sade Mary Barra till Dow Jones.

General Motors, som var upp 4,6 procent inför öppningen, kommer under onsdagen att avisera en ny familj elbilar som kommer att serietillverkas för att på allvar ta upp konkurrensen med Tesla, rapporterar Reuters.

Spotify backade med cirka 3 procent efter att konkurrenten Amazon Music aviserat en satsning på poddar.

Sportboksleverantören Draftkings klättrade 2,8 procent i spåren av ett flerårigt exklusivitetsavtal med NY Giants.

Amerikanska kongressen riktar både klander och skarp kritik mot flygplanstillverkaren Boeing, vars storsäljande modell 737 Max kraschade vid två tillfällen innan plantypen förbjöds i mars 2019, framgår av en rapport. Aktien var ned 1 procent.

Oljepriset hade stigit runt 2 procent på onsdagseftermiddagen efter att delar av amerikansk oljeproduktion och exporthamnar stängts ned i den amerikanska delen av Mexikanska Golfen, till följd av orkanen Sally. Vidare föll de amerikanske råoljelagren, enligt statistik från API, klart mer än väntat i förra veckan.

På den fortsatta USA-agendan finns statistik över lager osålda varor samt NAHB husmarknadsindex, båda klockan 16.00, samt veckosiffror över oljelager klockan 16.30.

Federal Reserves räntebesked och prognoser kommer klockan 20.00 och Fed-chefen Jerome Powell håller pressträff klockan 20.30. Fed väntas inte lansera några nya penningpolitiska åtgärder denna gång. Intresset riktas i stället främst mot eventuella förtydligande om det nya penningpolitiska ramverket, och mot ledamöterna syn på ränteutsikterna i de nya, längre prognoserna.

På onsdagen stängde Dow Jones industriindex på oförändrad nivå, medan S&P 500 steg 0,5 procent och Nasdaq 1,2 procent.Noteringar vid 14:45-tiden
(jämfört med nivån vid USA-stängning förgående handelsdag)

Terminen för DJIA +0,33%
Terminen för S&P 500 +0,39%
Terminen för Nasdaq 100 +0,22%
2-åriga USA-räntan -0,0080 till 0,1330%
10-åriga USA-räntan -0,0148 till 0,6592%
Olja, US WTI +2,09% till 39:08 dollar/fat
Olja, Brent +2,00% till 41:34 dollar/fat
EUR/USD +0,0015 till 1:1860

KÄLLA: Infront.


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.