Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-09

NFL-stjärnan sparar 90 procent av sin lön – utbildar unga i sparande

wysiwyg_image

Brandon Copeland på en av sina föreläsningar. Bildkälla: Brandon Copelands Instagramkonto.

NFL-stjärnan Brandon Copeland tjänar massvis av miljoner kronor per säsong.
Merparten av sin inkomst sparar han – för att investera i en bättre framtid.
– Jag kan leva på 10–15 procent av min lön och har inget behov av att synas med pengar, säger Brandon Copeland till CNBC.

Brandon Copeland, 27, spelar för New York Jets i National Football League (NFL), som är ett amerikanskt fotbollslag i den högsta divisionen. Han förstod i tidig ålder vikten av att ta hand om sin ekonomi genom att spara på börsen. 

SE ÄVEN: Ratos säljer huvudkontoret - aktien stiger

Det är en lukrativ karriär där ett ettårskontrakt oftast är värt massvis av miljoner dollar. New England Patriots affischnamn Tom Brady tjänar 15 miljoner dollar denna säsongen, enligt CNBC, för att ta ett exempel.

Säsongen är intensiv och pågår några månader. Sporten, och inte minst NFL, har också fått mycket kritik för bland annat hjärnskador som uppkommit långt efter att spelarna lagt av och det har inneburit tuffa konsekvenser i deras liv.

Linebackern Brandon Copeland skrev på ett kontrakt värt 1,2 miljoner dollar, motsvarande runt 10 miljoner kronor, med Baltimore Ravens 2013. Men efter flera skador fick han bara se en bråkdel av summan.

– Jag fick bara 25–30 000 dollar av den summan innan jag blev släppt av Baltimore Ravens, säger han.

MISSA INTE:  Väl rätt sektor i glödhet bransch

Skador fick honom att inse

Skadorna var ett uppvaknande om att säkra upp sin ekonomi medan han kan och att ta hand om sin framtid.

– Du behöver ta tag i din ekonomiska hälsa, ditt ekonomiska välmående och komma igång med att skapa en bättre framtid för dig själv.

wysiwyg_image

Brandon Copeland spelar i NFL-klubben New York Jets.

Nära 80 procent av hans pensionerade kollegor i NFL går i personlig konkurs eller lever under finansiell stress inom två år efter att de har lagt av, enligt Sports Illustrated.

Under säsongsuppehållet föreläser Brandon Copeland, som anslöt till New York Jets 2018 efter att ha spelat i andra klubbar, om sparande och personlig ekonomi tillsammans med en professor. Kursen, som han kallar för ”Life 101”, handlar bland annat om hurvida hyra eller köpa är mest förmånligt och hur man sparar för sin pension.

– Mitt mål är att få ungdomar att förstå konceptet om hur de ska gå tillväga, fortsätter Brandon Copeland.

LÄS OCKSÅ: Fastighetskungen som har ökat 2000 %

Han anser att bör du spara hälften av din lön om du har möjlighet. Det är betydligt mer än vad flera finansiella rådgivare anser är möjligt.

Speciell regel

De brukar prata om "50-20-30-regeln", då 50 procent av din inkomst ska gå till levnadskostnader och nödvändigheter. Det innefattar hyra, matvaror och pendlingskostnader. 20 procent av din lön bör gå till ekonomiska mål, som sparandet, skuldåterbetalning och investeringar. De återstående 30 procenten av din lön bör gå till nöje, eller spenderingar som filmer och resor, enligt Forbes.

Det som motiverar honom att nå sina ekonomiska mål har varit hans tävlingsinstinkt.

– Om du utmanar dig själv kommer du bli förvånad över hur långt du kan komma, säger han.

Brandon Copeland menar att den största läxan om pengar handlar om att inte jämföra sig med någon annan – utan att spara för sin egen skull.

– Om det inte är värt något för dig, lägg inte energi på det, säger han.

Författare Jakob Palmgren