Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-26

NOBINA: MINDRE EFFEKTER PÅ LÖNSAMHET OCH OMS UNDER 3 KV - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bussoperatören Nobinas omsättning samt resultat minskade under det första kvartalet jämfört med motsvarande period förra året. Från och med det tredje kvartalet ser Nobina endast mindre effekter på lönsamhet och omsättning från avslut och starter av bussar.

Under det första kvartalets gång var den svenska marknaden mest utmanande, där bolaget har den största delen av sina incitamentsavtal.

"Utvecklingen påverkades dels av den extraordinära situation vi befinner oss i, dels av den omfattande kontraktsmigrering vi nu är i slutfasen av", kommenterar vd Magnus Rosén i vd-ordet.

Bolaget räknar med viss påverkan från kontraktsmigreringen även under räkenskapsårets andra kvartal, där bolaget i mitten av juni startade 250 nya bussar i Linköping, Sjuhärad och Halland.

I de övriga länder där Nobina är verksamt sågs en positiv utveckling under kvartalet.

"I dessa länder har även riktade statliga stöd till kollektivtrafiken effektivt lindrat de ekonomiska effekterna av lägre biljettintäkter hos uppdragsgivarna. Dessutom har vi själva varit fortsatt framgångsrika i arbetet med att stärka den underliggande lönsamheten i befintliga kontrakt, bland annat i Norge där vi nu har en kontraktsmix som är betydligt mer gynnsam jämfört med tidigare", kommenterar vd:n i rapporten.

Magnus Rosén skriver även att man nu börjar se en viss återhämtning av resandevolymerna och att diskussioner pågår med flera uppdragsgivare att öka antalet avgångar för att bibehålla tryggheten för resenärerna.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.