Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-26

Nöjd Vd vid Orexos årsstämma

wysiwyg_image

Orecxos nöjda VD, Nikolaj Sörensen, vid årsstämman den 11 april

Bästa resultatet i företagets historia, så kan man sammanfatta 2018 för Orexo.

Orexo höll bolagsstämma i Uppsala 11 april. VD Nikolaj Sörensen var mycket nöjd med resultatet 2018. Patenttvist i USA löst. Zubsolvs exklusivitet i USA säkrad till 2032.Stora inkomster av försäljning, stark ekonomi och klirr i kassan, redo för nya utmaningar.

Opioidkrisen är den största hälsokrisen i modern tid i USA. Problemet har utvecklats till en epedemi . Överdoser skördar allt fler offer 70 200 döda 2017. Missbruk av heroin och illegala syntetiska opioider såsom fentanyl ses som orsak till stor del.

Orexo är ett svenskt läkemedelsföretag som utvecklats från ett FOU bolag till ett lönsamt fullt integrerat specialistläkemedelsföretag med egen kommersiell verksamhet i USA och har fokus på alla faser inom opioidmissbruk och beroende. Orexo  har  produkter godkända över hela världen och siktar på att bli ledare i kampen mot drogmissbruk och beroende.

Kraftig ökning av receptbelagda smärtstillande opioid läkemedel under  2 decennier gör att cirka 12 miljoner människor hamnat i drogberoende.  

4 millioner amerikaner uppskattas vara i behov av behandling.  Många är yngre än trettio år. Behoven är enorma och kommer att kosta samhället mycket pengar. Den offentligt finansierade vården växer snabbt och kännetecknas av pressade priser. Det skapar en dynamisk marknad med positiva framtidsutsikter inom denna sektor.

Zubsolv, ett lättlösligt preparat, som tas via munnen, tillverkas av Orexo. Preparatet är mycket verkningsfullt och används som en del i vårdterapin för att komma ut ur ett beroende som annars kan bli livslångt.  

Försäljningen av Zubsolv ökade med 28%  under 2018 och bidrog till att totalresultatet för Orexo steg till 137,9 miljoner  2018  ( 23,2 milj  2017).

Finns konkurrenter med andra typer av medel men Orexos fyra preparat vinner marknad hela tiden.  Dessutom finns flera intressanta produkter i pipeline bl.a smärtstillande medel utan biverkningar. Man siktar på lansering de kommande åren. Från april 2019 har Orexo rättigheterna för Zubsolv utanför USA och i EU. Rättigheter söks också i Australien  

Orexo ett intressant svenskt bolag med säte i Uppsala  och verksamhet i USA som har en internationell ledning och styrelse. Raymond G Hill styrelsemedlem sedan 2008 lämnade styrelsen, omval av övriga medlemmar och nyval av 2 kompetenta personer i form av Fred Wilkinson och Mary Pat Christie.

Ett företag med stor potential för framtida tillväxt.  

Bevakare: Amelie Hjelmstedt

 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.