Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-06

NOLATO: MARGINALEN I GW PLASTICS SKA LYFTAS TILL ÖVER 10% - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Plastkomponenttillverkaren Nolato vill lyfta rörelsemarginalen i förvärvade GW Plastics från nuvarande cirka 7 procent till att vara i nivå med koncernmålet, det vill säga över 10 procent. Det kommer ta "några" år.

Det säger bolagsledningen, vd Christer Wahlquist och finanschef Per-Ola Holmström, till Nyhetsbyrån Direkt efter att förvärvet för cirka 2 miljarder kronor.

"Vår ambition är att få upp GW Plastics marginal till Nolato-standard. Men det kommer att ta lite tid. Det handlar ju om långa kontrakt och etablerade kundrelationer", säger Christer Wahlquist.

Nolatoledningen förutser synergier framförallt på försäljnings- och marknadssidan, men vill inte precisera hur stora. GW Plastics har cirka 1.100 anställda och i Nolatos kalkyl finns inga antaganden om att de ska bli färre.

Nolato hade en nettokassa på lite mer än 1,2 miljarder kronor vid halvårsskiftet och bolagets finanschef Per-Ola Holmström menar att bolaget därmed kan "svälja" tvåmiljardersförvärvet utan att det uppstår stress i balansräkningen.

"Efter förvärvet kommer vi ha en nettoskuld motsvarande 1,5 gånger ebitda. Och det är inte en särskilt aggressiv nivå", säger finanschefen till Direkt.

Det amerikanska bolaget omsätter 1,8 miljarder kronor, att ställa mot Nolatos i runda slängar 8,5 miljarder kronor. Ledningen lyfter noga fram den geografiska aspekten av affären. Nolato kommer i och med förvärvet att ha etablerade baser i Europa, Asien och Nordamerika.

"Och det fanns även en bra matchning på kundsidan, med få överlappande kunder", säger Nolatos vd vidare om motiven bakom affären.

Nolato har haft GW Plastics på radarn under en längre tid. De konkreta diskussionerna inleddes innan coronautbrottet och Christer Wahlquist menar att pandemin inte har spelat någon avgörande roll i säljarens beslut att avyttra.

"De kom till beslutet att det var dags att sälja, av olika omständigheter och på grund av ålder".
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.