Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-21

NORDEA: SPÅR HÖGRE KOSTNADER EFTER ÖKAD AFFÄRSAKTIVITET (NY)

(Tillägg: på flera ställen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Storbanken Nordea uppger att den betydligt högre affärsaktiviteten under det gångna kvartalet resulterade i högre intäkter och vinster, men också något högre rörelsekostnader, inklusive avsättningar för rörliga ersättningar.

"Vår kostnadsprognos för helåret 2021 är nu därför omkring, snarare än under, 4,6 miljarder euro. Vårt främsta fokus är, och kommer fortsatt att vara, på kostnader i förhållande till intäkter, inte på absoluta kostnader", skriver Nordeas vd Frank Vang-Jensen i delårsrapporten.

"Under andra kvartalet gjorde vi ytterligare framsteg när vi förbättrade vårt K/I-tal till 49 procent från 52 procent för ett år sedan", tillägger han.

I den förra kvartalsrapporten i april skrev Frank Vang-Jensen att Nordea var fokuserade på att nå sitt helårsmål på kostnader, trots att det blir svårare till följd av hög affärsaktivitet och starkare valutakurser.

Vidare förväntar sig Nordea nu att kreditförlusterna under 2021 kommer att bli betydligt lägre än 2020 års nivå. Banken har inte tidigare givit en guidning för helårets kreditförluster.

"Kreditkvaliteten var fortsatt stark under andra kvartalet. De realiserade kreditförlusterna var låga", säger Frank Vang-Jensen angående att Nordea netto redovisade återföringar av kreditförluster på 51 miljoner euro i kvartalet, vilket var ljusare än analytikernas snittförväntan enligt Infronts sammanställning.

"Vi har emellertid behållit vår buffert enligt ledningens bedömning i stort sett oförändrad, eftersom den samlade effekten av pandemin på Nordeas kunder ännu är osäker", heter det.

Nordea håller fast vid sin kapital- och utdelningspolicy som innefattar att eftersträva en effektiv kapitalstruktur.

"Styrelsen är redo att besluta om en utdelning av högst 0:72 euro per aktie, med utdelning i oktober, när de nuvarande restriktionerna har hävts. Vad gäller återköp av aktier, avser vi att påbörja programmet under fjärde kvartalet och har nu inlett ansökningsprocessen", skriver Nordea-chefen.

Vid halvårsskiftet hade Nordea en kärnprimärkapitalrelation på 18,0 procent, vilket var 0,5 procentenheter högre än analytikernas genomsnittliga förväntan som var 17,5 procent. Banken har en buffert på 7,8 procentenheter över gällande kapitalkrav.

Avkastningen på eget kapital uppgick undet det andra kvartalet till 11,4 procent, vilket var högre än analytikers snittprognos som låg vid 9,9 procent.

Bankens finansiella mål för 2022 är en avkastning på eget kapital som överstiger 10 procent och ett K/I-tal på 50 procent. Nordea är på god väg att nå sina finansiella mål för 2022, skriver bankens vd Frank Vang-Jensen i kvartalsrapporten.

"Vi behåller fokus på våra tre viktiga prioriteringar: att skapa positiva kundupplevelser, genomföra initiativ för ökade intäkter och optimera vår operativa effektivitet. Vi är fast beslutna att hela tiden prestera bättre och göra saker lite bättre för varje dag", skriver Frank Vang-Jensen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.