Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-19

NORDEN: DANSKA RAPPORTBOLAG AVANCERADE, VINX30 +0,7%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska börserna hade en gynnsam utveckling och studsade upp på onsdagen efter tisdagens dystra utveckling. Samlingsindexet Vinx 30 steg 0,7 procent till nivån 1.052.

I Köpenhamn var OMXC25-indexet upp 0,9 procent till 1.467.

Konglomeratet Maersk redovisade ett ebitda-resultat på 1.697 miljoner dollar för det andra kvartalet, vilket kan ställas i relation till snittestimaten på 1.594 miljoner dollar.

Bolaget presenterade även en ny guidning i rapporten och spår att det justerade ebitda-resultatet kommer in på 6-7 miljarder dollar. Koncernen spår en gradvis förbättring av volymer under det tredje kvartalet som resulterar i en "mellanhög ensiffrig negativ tillväxt". Aktien stängde drygt 5 procent högre.

Bryggeribolaget Royal Unibrew presenterade även sin kvartalsrapport för det andra kvartalet som kom in något över förväntan. Bolaget höjde även prognoserna för helåret, vilket belönades av marknaden med en uppgång på 9,8 procent.

Oslobörsens OBX-index steg 0,2 procent till 764.

Aliminiumbolaget Norsk Hydro var ned 3,4 procent sedan bolaget avbrutit driften av rörledningen som transporterar bauxit till aluminiumoxidraffinaderiet Alunorte, vilket kommer påverka det finansiella resultatet negativt. Analyshuset Pareto beräknar att förlusten kan komma att upppgå till så mycket som 1 miljard norska kronor.

Oljebolagen Equinor och Aker BP presterade sämre än index, pressade av ett fallande oljepris, och backade 0,6 respektive 1,3 procent.

I Helsingfors steg OMXH25-indexet 0,4 procent till 4.255.

Kraftbolaget Fortum blev en av de större förlorarna trots att de redovisat ett resultat före skatt på 570 miljoner euro för det andra kvartalet, samtidigt som förväntningarna låg på 341 miljoner euro.

Det jämförbara ebit och ebitda-resultatet blev dock klart lägre än förväntningarna vilket pressade ned aktien 4,9 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.