Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-23

NORDEN: FINLAND PRESTERADE BÄST, DANSKE BANK NED, VINX30 +0,7%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska börserna hade en blandad utveckling på fredagen. Helsingforsbörsen presterade bäst samtidigt som de finska bolagen fortsatte rapportera. Samlingsindexet Vinx30 adderade 0,7 procent till 1.361.

I Helsingfors var OMXH25-indexet upp 1,4 procent till 5.584.

Detaljhandelsbolaget Kesko var upp 4,7 procent efter ett jämförbart rörelseresultat som kommit in på 219 miljoner euro för det andra kvartalet. Analytikerna i Infronts sammanställning hade i snitt väntat ett jämförbart rörelseresultat på 201 miljoner euro.

Neles, som är föreslagna att genomföra ett samgående med största ägaren Valmet, rapporterade ett justerat ebita på 19 miljoner euro. Infronts sammanställning indikerade ett justerat ebita på 22,7 miljoner euro. Aktien var oförändrad, liksom Valmet som också handlades precis under nollstrecket.

I Köpenhamn var OMXC25-indexet ned 0,2 procent till 1.922.

Danske Bank föll 4,3 procent och noterades bland de sämst presterande i storbolagsindexet. Bolagets delårsrapport visade på bättre intäkter än förväntat, men även kostnader som var högre än analytikernas förhandstips.

Flera av detaljerna var dock kända i förhand efter att banken lämnat preliminära siffror, men på fredagen var fokus på det faktum att räntenettot, även om det var mer eller mindre som väntat, sjönk från samma kvartal förra året.

OBX-indexet i Oslo var ned 0,2 procent till 998.

Det norska solkraftsbolaget Scatec föll kraftigt efter att bolaget redovisat ett ebitda-resultat om 601 miljoner norska kronor för det andra kvartalet. Konsensusestimatet, baserat på siffror från 3 analytiker, uppgick till 683 miljoner norska kronor. Scatec-aktien slutade ned 16,2 procent

Efter bra prisökningar i början av juli sjunker nu laxpriserna kraftigt. "Tidernas kollaps", skrev en exportör i ett meddelande till IntraFish. Marknaden handlade dock upp bolagen i sektorn, trots exportörens prognos om fortsatt fallande priser.
Författare Direkt-SE