Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-22

NORDEN: UPPÅT, RAPPORTTÄTT I FINLAND, VINX30 +0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska börserna fortsatte uppgången på torsdagen, i linje med omvärlden, efter veckans inledande turbulens. Samlingsindexet Vinx30 adderade 0,9 procent till 1.352.

I Helsingfors var OMXH25-indexet upp 0,7 procent till 5.584 efter en rapporttät dag.

Verkstadsbolaget Valmet presenterade en kvartalsrapport något under förväntan, men orderingången slog förväntningarna och nådde rekordnivåer för bolaget som backade 0,7 procent.

Förpackningstillverkaren Huhtamäki redovisade samtidigt ett rörelseresultat på 75 miljoner euro för det andra kvartalet. Väntat var enligt Infront ett rörelseresultat om 73,8 miljoner euro. Aktien steg 2,5 procent.

UPM-Kymmene blev en av dagen rapportvinnare med en uppgång på 3,1 procent. Skogskoncernen redovisade ett jämförbart ebit-resultat på 307 miljoner.

Analytikernas förväntningar låg på ett jämförbart rörelseresultat om 285 miljoner euro enligt Infronts sammanställning.

OBX-indexet i Oslo var oförändrat vid 999.

Seismikbolagen PGS och TGS backade båda efter sina delårsrapporter.

"Som tidigare nämnts är den seismiska marknaden fortfarande utmanande och även om TGS förväntar sig förbättringar från nuvarande rekordlåga nivåer ser företaget ingen omedelbar återhämtning i aktiviteten", skrev Pareto om TGS rapporten. PGS- och TGS-aktierna backade 6,5 respektive 2,2 procent.

REC Silicon noterades dock upp 4,9 procent. Bolagets vd, Ticon Torvund, meddelade att det senaste kvartalet har varit ett utmanande efter den starka värmen som har härjat i USA, och det har lett till höga energipriser, mycket högre än de hade förväntat sig.

I Köpenhamn var OMXC25-indexet upp 1,1 procent till 1.925.

Vestas noterades i toppskiktet av storbolagsindexet med en uppgång på 4,1 procent. Maersk handlades i motsatt riktning och backade 0,3 procent.
Författare Direkt-SE