Du är här

2017-09-15

Nordkorea har avfyrat ny missil över Japan: "Världsfreden hotas"

wysiwyg_image

Nordkorea har skjutit en ny missil över Japan under natten till fredagen, den andra med en sådan bana på lika många månader, i en ny provokation efter att FN:s säkerhetsråd infört nya sanktioner mot landet.

Det rapporterar bland annat Bloomberg News och Reuters.

Missilen passerade Japan och landade i Stilla havet omkring 2.000 kilometer öster om Hokkaido, uppgav Japans chefskabinettsekreterare Yoshihide Suga. Varningslarm om missilen ljöd i staden Kamaishi i norra Japan omkring midnatt svensk tid. Japan gjorde dock inga försök att skjuta ner missilen.

Missilen, som avfyrades från Pyongyang, färdades totalt cirka 3.700 kilometer enligt rapporter från Sydkoreas militär - tillräckligt långt för att nå det amerikanska territoriet Guam.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson yrkar nu på "nya åtgärder" mot Nordkorea och han sade att "dessa fortsatta provokationer bara fördjupar Nordkoreas diplomatiska och ekonomiska isolering".

FN:s säkerhetsråd ska mötas på fredagskvällen svensk tid, på begäran av USA och Japan.

LÄS MER: Måttliga kursreaktioner på Asienbörser efter Nordkoreas missiltest

wysiwyg_image

"Det internationella samfundet måste enas och sända ett tydligt budskap till Nordkorea om att de hotar världsfreden med sina åtgärder" sade Japans premiärminister Shinzo Abe till journalister i Tokyo. Han sade också att missilskjutningen var "oacceptabel"

Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark kommenterar: 

"Det är uppenbart att spänningarna ökar i regionen. Mitt grundscenario har alltid varit en deeskalering av situationen. Men efter nattens missiltest - som för andra gången på kort tid passerat över Japan - minskar den sannolikheten"

Han fortsätter: 

"Jag förstår verkligen japanernas rädsla och ilska över den här händelseutvecklingen. Att ha missiler som passerar över hustaken och varningsalarm som låter i tid och otid är en smått bisarr verklighet"

Han avslutar med: 

"Situationen är därför ohållbar. Något kommer att göras åt Nordkorea. Det är på allvar nu" 

Redaktionen

Källa: Direkt

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.