Du är här

2017-09-18

Nordkorea vill nå militär jämvikt med USA

wysiwyg_image

Nordkorea uppgav på söndagen att de strävar efter att nå en "jämvikt" med USA vad gäller militär kapacitet.

"Vårt slutliga mål är att etablera en jämviktsnivå för verklig slagkraft med USA och göra så att USA:s styrande inte vågar tala om militära alternativ", sade Nordkoreas ledare Kim Jong Un enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA, rapporterar Reuters.

Artikeln åtföljdes av bilder som visar hur Kim Jong Un övervakar ett robottest.

"Stridsförmågan och pålitligheten i Hwasong-12 bekräftades full tut" sade han och tillade att Nordkoreas mål om att fullborda sin kärnvapenförmåga "nästan nått slutpunkten".

AP rapporterar att Donald Trump och Sydkoreas president Moon Jae-in diskuterade Nordkorea på söndagen och att de kommit överens om att öka trycket på landet via sanktioner. Donald Trump hade då också kallat Kim Jong Un för "rocket man".

"Jag talade med president Moon i Sydkorea och frågade honom om hur det går för Rocket man. Långa bensinköer bildas i Nordkorea. Synd!", twittrade presidenten.

Den nationelle säkerhetsrådgivaren HR McMaster sade att detta uttryck var nytt och kanske endast för presidenten men att det inte finns skäl att skratta alltför mycket åt det eftersom Nordkorea utgör ett hot för oss alla.

Nordkorea måste ge upp sina kärnvapen då presidenten sagt att de inte tolererar att regimen hotar USA och dess befolkning.

På frågan om ett militärt agerande kan vara aktuellt sade han att Trump varit mycket tydlig med att det är ett av alternativen som ligger på bordet.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade att säkerhetsrådet till rätt stor del har uttömt sina möjligheter, och att hon skulle vara tillfreds med att lämna över till försvarsminister Jim Mattis eftersom han har många militära alternativ. Trumps hot om "eld och raseri" för Nordkorea är inte ett tomt hot, men ville inte gå in närmare på presidentens intentioner.

Utrikesminister Rex Tillerson sade att han väntade på att Nordkorea ska uttrycka intresse för "konstruktiva, produktiva samtal".

"Allt de behöver göra är för att låta oss veta att de är redo att samtala är att stoppa detta provokativa agerande, och sänka hotnivån och retoriken", sade han.

Nordkorea kommer att ligga högt på agendan när FN:s generalförsamling har sitt årliga möte denna vecka. Donald Trump väntas hålla ta på tisdagen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.