Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-18

NORGES BANK: LÄMNAR STYRRÄNTAN OFÖRÄNDRAD (NY)

(tillägg: från stycke fem)

STOCKHOLM (Direkt) Norges Bank lämnade styrräntan oförändrad på torsdagen. Folioräntan ligger därmed kvar på 0,00 procent.

Enligt TDN Direkts prognosenkät räknade sju av sju tillfrågade ekonomer med att räntan skulle lämnas oförändrad.

Beslutet var enhälligt.

Styrräntan justerades senast den 7 maj 2020, då den sänktes med 25 punkter, till 0,00 procent.

"Som vi nu värderar utsikterna och riskbilden så kommer styrräntan troligen att ligga på dagens nivå ett bra tag framöver", säger centralbankschef Öystein Olsen.

Norges Bank konstaterar att coronapandemin har gett en kraftig tillbakagång för den norska ekonomin, men sedan räntemötet i maj har aktiviteten stärkts snabbare än väntat.

Arbetslösheten har sjunkit mer än väntat och oljepriserna har stigit. Aktiviteten är ändå betydligt lägre än vid början av året, och det råder stor osäkerhet om den kommande återhämtningen i ekonomin.

Låga räntor bidrar till att få produktion och sysselsättning mot mer normala nivåer, och minskar risken för att arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå, eller att prisökningarna blir för låga längre fram. Men låga räntor länge kan också öka faran för att finansiella obalanser byggs upp.

"Prognosen för styrräntan innebär en ränta på dagens nivå de nästkommande åren. Därefter stiger räntan gradvis vartefter förhållandena i ekonomin normaliseras", skriver de.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.