Bli medlem
Bli medlem
lakareutangranser

Du är här

2021-11-01

NORGES BANK: OFÖRÄNDRAT NU, NY HÖJNING I DECEMBER – TDN-PROGNOS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En helt enig analytikerkår räknar med att Norges Bank låter styrräntan ligga stilla denna vecka, och nästan alla tror att de följer upp sin septemberhöjning i december.

Det framgår av en enkät som TDN Direkt gjort.

Samtliga tio ekonomer tror att Norges Bank låter styrräntan ligga still på 0,25 procent på torsdag. Detta är ett "mellanmöte" utan penningpolitisk rapport eller ny räntebana.

Chefekonom Marius Gonsholt Hov på Handelsbanken Capital Markets skriver i ett kundbrev att de är trygga med att centralbanken kommer att upprepa förväntningen om en räntehöjning i december och pekar på att den registrerade arbetslösheten har fortsatt att falla i linje med Norges Banks prognos.

Även SEB:s Lina Fransson lyfter fram att inkommande data sedan det förra räntemötet i stort sett varit i linje med centralbankens prognoser.

Kjetil Olsen, chefekonom på Nordea Markets, tror att Norges Bank kan komma att tala om den starka norska kronan, men samtidigt framhålla att den är driven av högre oljepriser, som är en "stor positiv chock för den norska ekonomin".

Jan Ludvig Andreassen på Eika Gruppen tror dock att Norges Bank kommer att varsla om att nästa räntehöjning kommer först nästa år, till följd av en oklar smittsituation och en stark norsk krona.

Norges Bank offentliggör sitt räntebeslut på torsdag klockan 10.00.
Författare Direkt-SE