Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-05

NORGES BANK: STARK BOMARKNAD PGA LÅGA RÄNTOR ETT DILEMMA - SHB

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den norska statistiken över boprisernas utveckling i juli visar inga tydliga tecken på att nuvarande starka momentum lättar i närtid. De låga räntornas påverkan på bostadsmarknaden är ett dilemma för Norges Bank.

Det skriver Handelsbanken i en snabbkommentar efter onsdagens prisstatistik för juli från Eiendom Norge.

Enligt den säsongsjusterade siffran steg landets bostadspriser med 0,9 procent under juli och har ökat 5 procent sedan juli 2019. Omsättningen av bostäder uppges också ha varit rekordhög i juli varpå omsättningsfallet i mars och april i kölvattnet av coronautbrottet mer än hämtats igen.

Handelsbanken anser att den fortsatta prisuppgången i juli var väntad, den enda överraskningen i statistiken var att priserna i Oslo drog ned 0,1 procent under månaden.

"Siffrorna är volatila och den begränsade nedgången kommer efter en solid tillväxt under de närmast föregående månaderna med en prisuppgång på cirka 5,6 procent i juli jämfört med samma månad året före", skriver Handelsbanken.

Henning Lauridsen, chef på Eiendom Norge, konstaterar i en kommentar att det varit några starka månader för norsk bostadsmarknad och att juli inte blev något undantag. Men i huvudstadsområdet och Bergen var dock utvecklingen svagare än "många hade väntat sig", lägger han till.

Norges Banks sänkningar av räntan till noll har enligt honom varit det som givit förnyad fart på bostadsmarknaden men att "effekten av nollräntan nu tagits ut".

Norges Bank började i mitten av mars att sänka räntan från 1,50 procent i omgångar ned till 0,00 procent i början av maj.

"Det råder ingen tvekan för oss att den kraftiga sänkningen av policyräntan, som skapat en bredbaserad nedgång i bostadsräntor, är nyckelmekanismen bakom den pågående starka ökningen på bostadsmarknaden", för Handelsbanken fram.

Enligt banken kan styrkan på bostadsmarknaden komma att skapa dilemman för den norska centralbanken.

"Det kan allt annat lika skapa en tidigare räntehöjning", skriver Handelsbanken som noterar att Norges bank planerat för en höjning först framåt slutet av 2022. Det läggs dock till att det "så klart är för tidigt" att säga något definitivt angående en sådan potentiell följdeffekt.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.