Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-15

NORGES BANK: VÄNTAS HÅLLA RÄNTAN OFÖRÄNDRAD - TDN-PROGNOS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En enig analytikerkår räknar med att Norges Bank håller styrräntan oförändrad på 0,00 procent den 18 juni.

Det skriver TDN Direkt.

Att det är ett möte där en normal penningpolitisk rapport med en vanlig genomgång av ekonomin och framtiden, samtidigt som det inte har varit några större avvikelser eller händelser sedan förra mötet, minskar spänningen inför mötet. Samtliga ekonomer menar att det är för tidigt för Norges Bank att ändra räntan.

Styrräntan sänktes med 25 punkter till 0 procent vid policymötet i maj, och budskapet var då att räntan mest sannolikt skulle bli kvar på denna nivå "en god tid framöver" (räntebanan indikerade 0,00 procent till slutet av 2023).

Danske Bank tror att den nya räntebanan kommer att indikera att räntan gradvis skall höjas från slutet av 2022. Samtidigt påpekar de att Norges Bank kan tycka att det kan vara för tidigt att ändra signaleringen om oförändrad ränta redan 5 veckor efter det senaste policymötet.

Även Nordea tror att räntebanan kommer att hållas oförändrad och ser även indikationer på att den skulle kunna ökas vid slutet av prognosperioden då ekonomin börjar se mer positiv ut jämfört med föregående månad.

Handelsbanken Capital Markets tror inte heller på förändring av räntebanan.

"Så som vi ser det är det inte upplagt för att Norges Bank ska ändra räntebanan redan nu, även om den norska ekonomin är på väg upp igen från botten", skriver Handelsbanken Capital Markets.

SEB skriver att den ekonomiska återhämtningen är trög på grund av låga oljepriser och extern efterfrågan. Samtidigt råder det hög arbetslöshet och ett negativt produktionsgap som betonar behovet för en expansiv penningpolitik och att Norges Bank vill undvika en hög temporär inflation.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.