Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-11

NOVO NORDISK: KÖPER CORVIDA FÖR UPP TILL 2,1 MDR USD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk förvärvar det privatägda bolaget Corvida Therapeutics. Köpeskillingen utgörs av en upfrontbetalning på 725 miljoner dollar. Denna summa kan komma att öka till maximalt 2,1 miljarder dollar vid utfallet av utvecklings- och försäljningsmilstolpar.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Corvida Therapeutics har fokuserat på utveckling av ett bioläkemedel för att minska risken för allvarliga hjärt-kärlrelaterade händelser i samband med kronisk njursjukdom hos patienter med åderförkalkning och inflammation.

Läkemedelskandidaten ziltivekimab befinner sig i en fas 2b-studie under namnet Rescue.

"Vi bedömer att ziltivekimab har potentialen att bli det första och bästa läkemedlet i sin klass för att minska belastningen av hjärt- kärlsjukdom i en patientpopulation som har en hög risk för allvarliga hjärt- kärlhändelser", sade Mads Krogsgaard Thomsen, forskningschef vid Novo Nordisk i en kommentar i pressmeddelandet.

Förvärvet får ingen påverkan på Novo Nordisks prognos för 2020 och heller inte på återköpsprogrammet av egna aktier.

Astra Zeneca avbröt i slutet på mars i år sin fas 3-studie Dapa-CKD i förtid kring diabetesläkemedlet Farxiga efter att ha visat på god effekt hos patienter med kronisk njursjukdom. Astra Zenecas forskningschef för Biopharmaceuticals Mene Pangalos uttalade då att "patienter med kronisk njursjukdom har begränsade behandlingsalternativ, speciellt de utan typ 2-diabetes.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.