Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-01-23

Nu ger jag upp

Tänkte att det skulle vara en lätt sak. Jag ville kolla vad jag betalar i avgifter för mina pensioner och att se vad värdetillväxten på kapitalet har varit. Det pratas ju mycket om både avgifter som är för höga och värdeutvecklingen som riskerar att bli lägre än förväntat när räntorna fortsätter att vara fortsatt låga.

Men det jag trodde skulle gå att ta reda på med bara några internetklick visade sig vara betydligt svårare än så. Bristerna blev plötsligt uppenbara. Det finns inget gemensamt tänk för hur vare sig avgifter eller värdeutveckling ska redovisas. Ännu värre – det är ibland helt omöjligt att hitta uppgifterna.

Började min jakt längst ner i pensionspyramiden – i det orange kuvertet. Här finns det både inkomstpension och premiepension.

Redovisningen av värdeutvecklingen på fondkontot är bra. Den visar årlig värdeförändring för fonderna, vilket är lätt att förstå och relatera till både bankränta och löne­förhöjningar. Det gör det dessutom lätt att jämföra två olika personers sparande, även om den ena sparat betydligt längre tid och större eller mindre belopp.

När det gäller inkomstpensionen finns det däremot bara ett allmänt hållet diagram över de årliga förändringarna av inkomstindex. Inget om hur just min inkomstpension förändrats över tid. Det gör det också svårt för mig att jämföra värdeutvecklingen för inkomstpension och premiepension med varandra.

Avgifterna är inte heller lätta att förstå. För Pensionsmyndighetens administration av inkomstpensionen har jag, enligt en uppgift i det orange kuvertet, nära 800 kronor i avgift. Det är oklart hur den avgiften räknats fram. Vad jag betalar för administrativ avgift till myndigheten för min premiepension framgår inte alls i det orange kuvertet. Avgiften verkar inbakad i den totala förvaltningsavgiften för fonderna. Men att jag har fått rabatt på fondavgiften framgår tydligt. Det är ju bra.

Med ett antal olika tjänstepensioner i bagaget går jag vidare i min jakt på information. Den kan sammanfattas med – inget besked liknar det andra. Den vanligaste modellen är att jag får veta vad jag har på kontot vid ett visst datum – och i bästa fall vad jag har betalat in från början. Sedan får jag sätta mig med miniräknaren och göra någon slags överslagsberäkning för att få en uppfattning på årlig värdetillväxt.

Ibland får jag veta vilka avgifter som tas ut, ibland framgår det inte alls. Avgifterna är dessutom svåra att jämföra sinsemellan. Det kan vara en fast avgift eller en procentandel av kapitalet. Ofta båda varianterna för samma sparande.

För det privata sparandet gäller samma sak. Här finns exempel på glasklar redovisning av vad som betalats in, vad som är den årliga värdeförändringen och vilka avgifter som tagits ut i år och sedan start. Motsatsen som kan sammanfattas i ett käckt brev som att jag har pengar att hämta när jag blir pensionär.

Efter flera timmars letande ger jag upp. Jag vet fortfarande inte vad jag har för sammanlagd årlig kostnad för mina pensioner eller vilken värdeförändring mitt sparande har haft.

Det känns inte bra.

Borde det inte vara ganska lätt att enas om en gemensam standard här? Som gör det enkelt för mig som sparare att både hålla koll på mina avgifter och på viken värdeutveckling jag har på det sparande som ska bli min framtida pension. Sedan många år finns mallar för hur fondbolagen ska redovisa fondfakta så att fonder lätt kan jämföras med varandra. Kan inte vara så svårt att kopiera.

Jag menar, hur svårt kan det vara?  

Författare Kristina Kamp

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.