Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-14

NVIDIA: ARMS GRUNDARE KALLAR USA-ÄGANDE EN "KATASTROF"

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Japanska Softbanks försäljning av den brittiska chipdesignern Arm Holdings till amerikanska Nvidia får kritik i Storbritannien. En av Arms grundare, Hermann Hauser, beskriver affären som en affärsmässig "katastrof" för Storbritannien och Europa.

Det skriver Sky.

"Det är det sista europeiska teknikbolaget med global relevans och så säljs det till Amerika", säger grundaren i en kommentar.

Softbank, som köpte Arm för 24 miljarder pund för fyra år sedan, ska enligt det nya avtalet få upp till 40 miljarder dollar vid försäljningen. Arm licensierar sin chipdesign till många aktörer inom den globala halvledarindustrin med kunder som Intel, Qualcomm och Samsung, och årligen säljs runt 180 miljarder chip baserade på Arms teknik.

Men många av Arms kunder är i dag rivaler till bolagets köpare Nvidia. Dessutom befarar somliga i Storbritannien att ett amerikanskt ägarskap, med de senare årens tilltagande spänningar mellan länderna, ska försvåra affärskontakterna med Kina som håller på att bygga upp en egen halvledarindustri.

Nvidia försäkrar i ett uttalande att Arm ska bibehålla den "globala kundneutralitet som varit en grund till dess framgång", men Arm-grundaren Hermann Hauser tror inte på det. I stället ser han en risk att Nvidia-affären förstör Arms affärsmodell, som han kallar "halvledarindustrins motsvarighet till Schweiz".
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.