Du är här

2017-09-26

Ny plusdag på börsen

Stockholmsbörsen fortsatte högre på tisdagen och slutade på plus för sjunde raka handelsdagen. Aktiemarknaden skakade av sig de senaste uppgifterna kring Nordkorea.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade upp 0,4 procent vid nivån 1.611. Aktier för 13 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

"En aktiemarknad som tålmodigt absorberar och skakar av sig negativa nyheter signalerar att den önskar fortsätta uppåt. Det är även positivt att den indextunga banksektorn visat styrka med utbrott till två månaders-högsta. Ur ett riskperspektiv tycker jag bank är att föredra framför verkstad kommande kvartal", kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt

Stålbolaget SSAB sjönk runt 1 procent. Morgan Stanley har sänkt sin rekommendation för aktien till jämvikt. Banken ser svagheter i slutkundsleden i USA och därmed risk för press på lönsamheten i SSAB:s division Americas.

Lucara Diamond steg över 7 procent trots att jättediamanten Lesedi La Rona såldes till ett klart lägre pris än vad marknaden var inställd på inför den misslyckade auktionen förra sommaren. RBC menade i en kommentar att försäljningen visserligen var något negativ, men att den tog bort ett störningsmoment.

"Vi är mycket, mycket glada över att stenen är såld. Det har varit en utmaning att sälja den, då ingen har gjort något liknande i modern tid. Vi i bolagsledningen har lagt ner oerhört mycket tid på den här processen", sade Lucara-chefen William Lamb till Direkt.

Medivir rusade 25 procent efter att ha redovisat positiva fas 2a-resultat kring knäartros.

"Det är fantastiska resultat och nu när vi har våra första fas 2-resultat ska vi inleda processen att söka en partner för att gå vidare med detta projekt", kommenterade vd Christine Lind till Nyhetsbyrån Direkt.

I motsatt riktning, minus 27 procent, rasade Aktietorgslistade Gabather efter att ha senarelagt tidpunkten för när man vill övergå från djur- till människoförsök med sina demens- och schizofrenipreparat.

Elekta var ned 4 procent. Bolaget medverkar vid veckans strålbehandlingskonferens Astro i San Diego. SEB skrev i ett marknadsbrev apropå bolagets presentation att det kan ta längre tid än finansmarknaden väntat sig innan Elektas nya maskin, Unity, blir kommersiellt framgångsrik.

Net Ent föll 6 procent efter en rekommendationssänkning till behåll från köp av Carnegie.

"Vi anser att ett bolag med Net Ents resurser skulle kunna lansera fler och bättre spel än vad vi har sett under de senaste månaderna", argumenterade investmentbanken.

Måndagens strykpojke NCC har fått flera sänkta riktkurser som straff för sin vinstvarning, och tappade ytterligare drygt 2 procent.

Tobii fortsatte att stiga med över 5 procent på tisdagen efter måndagens kursrusning på närmare 20 procent. Minskade blankningspositioner kan ha legat bakom kursuppgångarna.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.