Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-03-18

Ny rapport: Svenska bolag missar digital trend för bolagsstämmor

wysiwyg_image

Svenska bolag ligger långt efter den internationella trenden för digitala bolagsstämmor. Detta trots att både juridiska och tekniska förutsättningar finns på plats. Följden blir att Coronaviruset sprids eller att ägare inte kan utöva sitt inflytande. Det framgår av en ny rapport från Aktiespararna.

I en ny rapport från Aktiespararna framgår att digitala bolagsstämmor och så kallade hybridstämmor blir allt vanligare i framför allt USA och Storbritannien men även Danmark. Under perioden 2015 till 2017 fördubblades antal digitala eller hybridstämmor i USA. Första halvåret 2017 hölls 176 hybrid eller helt digitala stämmor. Av rapporten framgår även att ISS kommit fram till att 87 % av tillfrågade investerare är positiva till hybridstämmor. Men i Sverige går det långsamt. Inget svenskt bolag har ännu genomfört en så kallad hybridstämma, trots att det inte finns några juridiska eller tekniska hinder. Något enstaka bolag har genomfört digitala livesändningar.

I ljuset av Corona-viruset har flera bolag vidtagit åtgärder för att undvika smittspridning vid bolagsstämmorna. Det handlar bland annat om indragen förtäring, kortade anföranden och begränsad närvaro av bolagets ledning. Trots detta finns det många aktieägare som ändå inte kommer att kunna delta i stämmorna, till exempel för att man tillhör en riskgrupp eller har en för lång resväg för att en fysisk närvaro ska gå att motivera.

– Jag förstår åtgärderna och bolagens agerande men det enda rimliga i detta läge är att också utnyttja den teknik som finns. Och då är hybridstämmor det självklara alternativet, säger Joacim Olsson, vd på Aktiespararna.

Aktiespararna kräver nu att bolagen tar sitt ansvar och gör vad de kan för att aktieägare ändå ska kunna delta i stämman även fast de inte kan vara fysiskt på plats.

– Vi menar att alla bolag i dessa tider måste överväga de möjligheter som den tekniska utvecklingen ger. Genom att digitalisera bolagsstämmorna kan bolagen dra sitt strå till stacken för att minska smittspridningen och samtidigt ge aktieägarna möjlighet att utöva sina rättigheter, säger Joacim Olsson.