Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-02-28

Ny teknik ska göra sparandet hållbart

wysiwyg_image

Ny teknik ska göra aktiesparandet för Aktieinvests kunder enklare – och mer hållbart.
Aktieinvest har ingått ett samarbete med dataanalysföretaget Arabesque för att kunna erbjuda sina kunder produkter och tjänster som möjliggör ett hållbart sparande.
– Att presentera hållbarhetsdata på ett enkelt och digitalt sätt gör sparvärlden modernare och mer kundvänlig, säger Therese Lundstedt, vd Aktieinvest.

Hållbarhet blir en allt viktigare faktor vid investeringar, både för enskilda privatpersoner och stora finansinstitut.

Aktieinvest, ett dotterbolag till Aktiespararna, har ingått ett samarbete med Arabesque, ett tyskt företag specialiserat på att analysera stora datamängder, så kallad big data.

Det nya verktyget underlättar för spararna att själva se vilka bolag som är hållbara.

"Stolt och glad"

Datan från Arabesque visar tydligt att företag som fokuserar på hållbarhet också ger en bättre avkastning, berättar Therese Lundstedt, vd Aktieinvest.

–  Men fram till nu så har det varit svårt att veta att sparpengarna investeras hållbart. Jag är stolt och glad att Aktieinvest är först bland svenska sparinstitut att kunna erbjuda kunderna denna möjlighet.

Aktieinvests sparare kommer att själva kunna sortera bolag utifrån FN:s principer för Global Compact och så kallade ESG-data (Environmental, Social, Governance) som är branschspecifik. Aktieinvest har även tagit fram en ny hållbarhetssparbox, baserad på data från Arabesque.

–  Vi vill göra aktiesparande smartare. Det ska vara lätt att välja bort investeringar i bolag som exempelvis har samröre med tobak, alkohol, spel och kärnvapen.

Innebär stora möjligheter

Therese Lundstedt har under flera år letat efter teknik som ska underlätta för Aktieinvests kunder att spara mer hållbart.

– Många kunder har hört av sig och frågat efter produkter, tjänster och information och varje gång har jag frustrerat svarat att det är så svårt att hitta data som uppdateras och som går att bryta ner på just bolagsnivå. Jag är säker på att kunderna kommer att uppskatta vår hållbarhetssatsning lika mycket som jag gör.

Satsningen ökar också Aktieinvests möjligheter att föryngra kundstocken.

– En viktig målsättning för Aktieinvest är att få fler kunder mellan 30 och 45 år. För denna målgrupp är möjligheten att erbjuda hållbara investeringar en viktig konkurrensfaktor.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.