Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-11

Ny tung börsdag väntas

wysiwyg_image

Inför torsdagens europeiska börsöppning pekar terminshandeln mot en ny dag med tydliga fall. USA-börserna fortsatte ned efter europeisk stängning på onsdagen och Asienbörserna har följt med under natten.

Terminerna för ledande europeiska börsindex såsom regionala Euro Stoxx 50, brittiska FTSE 100, franska CAC 40, tyska DAX och svenska OMXS30 är samtliga ned mellan 1,5 och 1,8 procent, vid 8.40-tiden på torsdagsmorgonen.

I Asien har regionalt börsindex liksom Tokyobörsen tappat drygt 4 procent medan de börserna i Fastlandskina är med ytterligare lite till. Tekniksektorn har utvecklats relativt svagt efter att Nasdaqbörsen stängt drygt 4 procent ned på onsdagen. Dow Jones och S&P 500 föll båda drygt 3 procent.

"Detta är bara början, USA-teknikbubblan kommer nog att ta ett tag för att spräcka medan vi står inför många externa osäkerhetsmoment som handelskrig, risker i utvecklingsländers valutor samt oljepriset", sade Banny Lam, analyschef på CEB International Investment, till Bloomberg News.

Fidelity-chefsförvaltaren Paras Anand säger till samma nyhetsbyrå att denna skarpa utförsäljning av aktier inte bör ha kommit som någon överraskning för investerare.

"Marknadsaktörer har om någonting undrat hur USA:s börser kan hålla sig så lugna i skenet av stramare penningpolitik, en stramare arbetsmarknad och högre oljepriser", framhåller han.

Även råvarupriser har rört sig nedåt på bred front medan amerikansk tioårsränta visat på ett nedåttick till 3,16 procent, från nytt sjuårshögsta om 3,26 procent i tisdags.

Bolagsnyheter:

* Klädbolaget Kappahl föreslår en oförändrad utdelning om 2 kronor per aktie för det avslutade räkenskapsåret 2017/2018 medan rörelseresultatet för det fjärde kvartalet minskade klart mer än förväntat till 66 miljoner kronor (139). Bloomberg News analytikerenkät pekade mot 116 miljoner kronor.

* Sektorkollegan RNB:s rörelseresultat var -3 miljoner kronor (4) under det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2017/2018. Trots 20 procents vinstökning till 1:07 kronor per aktie (0:90) för räkenskapsåret som tog slut i augusti förslås en slopad utdelning på grund av pågående "omställningsarbete". Kassaflödet från löpande verksamhet minskade under räkenskapsåret till 11 miljoner kronor (51).

* Starbreeze finanschef Sebastian Ahlskog har beslutat att lämna sin tjänst för en ny position utanför bolaget.

* Capio har meddelat om engångskostnader för de processer bolaget varit och är inne i för närvarande. Därutöver har preliminära resultatsiffror för det tredje kvartalet släppts i spåren av det rekommenderade uppköpsbudet på Capio.

Analyser:

* ABG Sundal Collier har höjt rekommendationen för Dustin till köp från behåll. Ny riktkurs är 100 kronor (95).

* Kepler Cheuvreux har höjt riktkursen för Saab till 515 kronor från 460 kronor samt upprepat rekommendationen köp.

* Nordea Markets anger för Lundin Petroleum 360 kronor som ny riktkurs (330) och upprepar tidigare köprekommendation.

* Vidare har Nordea sänkt riktkursen för Autoliv till

930 kronor (1.050) men även här upprepas köp.

* Köp SKF och Sandvik, men avvakta med Fagerhult och H&M, råder Affärsvärlden i det senaste numret.

Makro:

* Svensk KPI-data för september väntas under förmiddagen medan amerikansk KPI-statistik står på agendan i eftermiddag

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.