Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-21

Börsveckan: Tre köpvärda aktier

wysiwyg_image

Börsveckan rekommenderar Vostok New Ventures, Instalco och Nordea. Sälj blir rådet för Jays medan avvakta är slutsatsen för Q-Linea, Bravida och Sampo.

Det framgår av den senaste utgåvan från Börsveckan, årets fjärde.

Vostok New Ventures är en intressant exponering för den som tror på den ryska marknaden. Största innehavet Avito har utvecklats stark och Vostoks substansrabatt ligger på dryga 30 procent.

"I kategorin högriskaktier så blir det därför ett köp", skriver Börsveckan.

Efter flera svåra år breddar hörlursbolaget Jays verksamheten och omsättningen ökar igen. Det är dock fortsatt röda siffror och konkurrensen är mördande.

"Trots kursslakten så ser vi en större nedsidan än uppsida här och rådet blir att sälja", skriver Börsveckan.

Q-Linea fick en motig start på börsen.

"Det finns en tydlig kommersiell nytta liksom patientnytta i bolagets diagnostiksystem men det kommer sannolikt att ta lång tid att bygga marknadsandelar", skriver Börsveckan och råder att avvakta.

Bravida har i grunden en stabil verksamhet som växer på i hygglig takt samtidigt som man kryddar löpande med förvärv.

"Men konjunkturen börjar vika och orderingången var svag i senaste rapporten. Därför väljer vi att plocka bort vårt köpråd", skriver Börsveckan och sätter i stället avvakta.

Instalco har med sin utdelningspolicy indikerat tydligt att man har ett större förvärvsfokus än sektorkollegan Bravida.

"Det är rätt strategi så länge man kan fortsätta göra värdeskapande köp, vilket det mesta tyder på att man kommer kunna fortsätta med", skriver Börsveckan och sätter köp.

Det finska finanskonglomeratet Sampo har en intressant exponering mot försäkringsbranschen som borde gynnas av ett stigande ränteläge, skriver Börsveckan.

"Tyvärr är värderingen inte särskilt låg om man också beaktar riskerna i försäkringsbenet", skriver Börsveckan som drar sig för att sätta köp utan nöjer sig med avvakta.

Börsveckan har också gjort en genomgång av banksektorn och konstaterar att marknaden tror på förlorarna, Nordea och Danske Bank.

Börsveckan konstaterar att det har varit ganska små prognosförändringar för banksektorn under året som gått men att sektorn trots detta har rejält och gått sämre än index.

"Det negativa sentimentet kring sektorn härrör främst för oro kring bankernas balansräkningarna … denna pessimism har också slagit något mot utdelningsprognoserna för 2019 som sänks med omkring 10 procent i genomsnitt", skriver Börsveckan.

Direktavkastningen är fortfarande skyhög och ligger nu kring 7 procent för banksektorn.

"Men om man ser till analytikernas rekommendationer så är det fortfrarande en ganska avig inställning till sektorn. Helt klart så tror4 börsens analytiker på förlorarna, det vill säga att de kraftiga kursnedgångarna i Dantke Bank och Nordea är överdrivna", heter det.

Den sistnämnde, Nordea, har haft en del motvind i Sverige, med flytten och farhågor om penningtvätt.

"Det är mer bris än stor och inget som påverkar fundamenta som tvärtom ser rätt goda ut. Maffig direktavkastning och låg värdering lockar", skriver Börsveckan och rekommenderar köp.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.