Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-11-16

Nya kundaffärer syns redan i kv3

Detta är en betald analys på uppdrag av Precise Biometrics utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.

Precise Biometrics (PB) har ett unikt kunnande inom algoritmer för fingeravtrycksigenkänning. Kvartal 3 2016 visar på överraskande stora intäkter från nya kunder. Vi höjer våra vinstestimat och behåller vårt råd Öka. 

 

Precise Biometrics (PB) har arbetat med fingeravtrycksteknologi sedan 1997. De har utvecklat ett unikt kunnande i att analysera och identifiera fingeravtryck och andra typer av bilder. Det görs med egenutvecklade algoritmer för små fingeravtryckssensorer som är snabbare, kraftfullare och kräver mindre processorkraft och minne än konkurrenternas. Detta gör PB:s programvara särskilt lämpad i smartphones (idag integrerad i mer än 160 olika mobiler) och smarta kort där begränsad pro­cessorkraft är en stor utmaning. Fingerprint Cards (FPC) är idag största kunden, har utvecklat en egen algoritm för sensorer till smartphones.

PB har etablerat en ny kundkrets bestående av 21 sensortillverkare, med tyngdpunkt i Kina samt två IT-säkerhetsföretag inriktade på säkra betallösningar samt smarta kort. Mest spännande bland de nya kunderna tycker vi att Qual­comm är. Vi bedömer att de nya kunderna kommer att ge väsent­ligt bättre ersättning per såld enhet än FPC. Biometrimarkna­den väntas växa kraftigt de närmaste åren (till exempel mer än dubbelt så många fingeravtryckssen

sorer för mobiler 2020 som 2016). Vi förväntar oss att PB:s nya kunder tar marknads­andelar på FPC:s bekostnad. Vi har antagit PB:s marknadsandel till 15 pro­cent 2017 och 20 pro­cent 2018.

Tillväxten för PB bedömer vi i närtid ligger inom smartphones. På ett par års sikt sker en förskjutning mot surfplattor, bärbara teknik-accessoarer och smarta kort (in­bäddade produkter). PB:s andra affärsområde kring Tactivo (smart­kortläsare för mobilt bruk) lanserades 2012 och har potential att mer än dubbla sin omsättning från dagens nivåer.

Vi upprepar vår rekommendation Öka efter kv3-rapporten som visade på högre intäkter och bättre resultat än väntat, även om siffrorna drogs upp av initiala licensintäkter. Vi höjer vår rikt­kurs till 4:30 kronor (4 kronor). 

 

Källa: Jarl Securities

Författare Jarl Securities

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.