Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-24

Fastighetsbolaget höjer utdelningen

wysiwyg_image

SBB presenterar nya finansiella och operationella mål samt ny utdelningspolicy i samband med att bolagets B- och D-aktier tagits upp till handel på Nasdaq Stockholms huvudlista.

SBB:s nya finansiella mål är följande:

Generera tillväxt i substansvärde per stamaktie, exklusive utdelning på stamaktier, som över en femårsperiod i genomsnitt uppgår till minst 12 procent per år (oförändrat)

Belåningsgrad lägre än 50 procent (oförändrat)

Soliditet om minst 45 procent (minst 35 procent)

Generera en intjäning från försäljning av byggrätter om i genomsnitt 250 till 400 mkr per år (oförändrat)

Säkerställd belåningsgrad lägre än 30 procent (tidigare mål lägre än 40 procent)

Räntetäckningsgrad om lägst 3,0 ggr (tidigare mål 2,5 ggr)

SBB:s nya operationella mål är följande

Ett fastighetsbestånd om 55 miljarder kronor till år 2021, med bibehållen BBB+ rating (tidigare mål 40 miljarder till år 2023, med bibehållen investment grade rating)

LYSSNINGSTIPS: SBB:s vd Ilija Batljan gästar Aktiepodden

Renovering av minst 600 lägenheter per år (oförändrat)

SBB:s nya utdelningspolicy innebär en målsättning att generera en stabilt ökande årlig utdelning. Tidigare utdelningspolicy var att som långsiktigt mål dela ut 40 procent av det utdelningsgrundande resultatet (inklusive utdelning på preferensaktier)).

Bolagets styrelse förväntas föreslå en första utdelning enligt den nya utdelningspolicyn på 0,6 kronor per stam A- och B-aktie med avseende på räkenskapsåret 2019, att betalas ut kvartalsvis under 2020/2021.

"Bolagets mål och strategier grundar sig i ett fokus på att bygga Nordens största aktör inom social infrastruktur där vår kärnverksamhet är att förvärva och förvalta samhällsfastigheter. Utöver samhällsfastigheter fokuserar vi på hyresfastigheter, där ambitionen är att öka olika typer av samarbeten framöver", kommenterar Ilija Batljan, vd för SBB.

SBB arbetar aktivt med att stärka sin finansiella position och att inom 12 månader uppnå BBB rating som med större storlek skulle kunna leda till en BBB+ rating, och därigenom ytterligare sänkta finansieringskostnader över tid, heter det.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.