Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-10

Nya tullhotet fällde börserna: ”Riskerna är verkliga”

wysiwyg_image

USA-börserna backade på fredagen efter att Donald Trump sagt att ytterligare tullar på kinesiska varor kan vara redo med kort varsel.

Dow Jones industriindex stängde ned 0,3 procent till nivån 25.918 medan S&P 500 tappade 0,2 procent till 2.871. Nasdaq var ned 0,3 procent till 7.902.

Börserna öppnade neråt efter jobbrapporten, som visade på högre löneökningar än väntat och som ansågs ge stöd för Federal Reserve att kunna gå vidare med en fjärde räntehöjning i år.

Efter att ha tagit sig upp mot nollstrecket dök de snabbt ned igen efter presidentens utspel om ytterligare tullar på kinesiska varor för ytterligare 267 miljarder dollar, utöver de föreslagna 200 miljarder som administrationen nu förbereder, kan vara redo med kort varsel.

"Riskerna är verkliga och det finns alltmer bevis för att vi är närmare ett fullskaligt handelskrig", sade Bong-Seok Choi, analyschef vid Wetherby Asset Management, till Bloomberg News.

Trump sade också att USA och Japan har påbörjat handelssamtal och sade att Japan "vet att det är ett stort problem" om det inte når något avtal.

Bland bolagen som drabbades av Trumps utspel om Kina fanns Apple. Aktien vände till negativt för dagen och stängde ned omkring 0,8 procent, efter att ha handlats omkring 0,7 procent upp, sedan att bolaget publicerat en lista på produkter som omfattas av de förslagna tullarna.

Strålkastarna var fortsatt riktade åt Teslas håll. På fredagen meddelades att elbilsbolagets redovisningschef, Dave Morton, lämnar företaget med omedelbar verkan, efter att nyligen ha börjat på Tesla. En video där vd Elon Musk tog ett bloss på en cigarett innehållandes marijuana bidrog också till att skapa osäkerhet och säljtryck. Aktien tappade 6,3 procent.

Broadcom steg 7,7 procent efter att torsdagskvällens delårsrapport slog analytikerestimaten, inklusive halvledarbolagets försäljningsprognos.

Aktier i leksakstillverkaren Mattel steg omkring 2,3 procent efter att bolaget meddelat att man startar ny division som ska göra filmer baserade på bolagets leksaker.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 6 punkter till 2,94 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.