Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-17

Nya värden i Metallvärden?

Nya värden i Metallvärden?

Metallvärden har problem; revisorn har lämnat en oren revisionsberättelse, långivarna har sagt upp krediterna till omedelbar betalning, man har stoppat tillverkningen i Lesjöfors, bolaget har upprättat kontrollbalansräkning etc. På fredagen hölls det en årsstämma som förmodades bli någon form av tack- och avskedsföreställning, men vd Björn Grufman och ordf Lars Ransgart drog fram ett par ess ur rockärmarna i sista ögonblicket innan ridån skulle gå ner. Man hade, strax innan stämman, skrivit ett letter of intent med ägarna av oljehandelsbolaget OT-oil om att köpa detta, enligt uppgift, mycket lönsamma bolag mot betalning i upp till 240 miljoner nyemitterade aktier i Metallvärden. Det befintliga antalet aktier är drygt 155 miljoner så utspädningen blir mycket stor.

Förlikningen gick inte Metallvärdens väg

Metallvärdens senaste problem började när man köpte bolaget SKM och ansåg sig förda bakom ljuset av säljarna. Metallvärden återkrävde en del av köpeskillingen vilket säljaren vägrade gå med på, varför målet gick till förlikning. Denna förlikning var Metallvärdens styrelse övertygad om att vinna, men domen gick åt andra hållet, så istället för förväntade sju miljoner in i kassan blev det 2,5 miljoner + ränta ur kassan. Denna summa om ca 10 miljoner kunde inte Metallvärden skaka fram varpå man råkade in i de svårigheter som beskrivs ovan.

Underskottsavdragen klädde bruden

Meningen nu är att OT-oil ska betala Metallvärdens skulder med löpande kassaflöde från oljehandeln. Metallvärden har stora skattemässiga underskottsavdrag som förhoppningsvis kan utnyttjas om man navigerar rätt mellan Skatteverkets blindskär. Vi önskar lycka till på seglatsen och hoppas att OT-oil kan gjuta olja på vågorna.

Bevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.