Du är här

2017-09-21

"Nytt Haldex-bud inte uteslutet"

wysiwyg_image

Fyra raka frågor till Åsa Wesshagen, ansvarig för bolagsfrågor hos Aktiespararna, med anledning av att Knorr-Bremse (K-B) drar tillbaka sitt bud på Haldex.

Var Knorr-Bremses beslut väntat?

ÅW: Det var inte självklart budet skulle återkallas. På den extra bolagsstämman i augusti sade K-B att man ämnade göra allt i sin makt för att fullfölja budet. Det gick inte att utesluta att K-B, med alla till buds stående medel, skulle söka finna en väg att tillskansa sig Haldex. K-B kunde inte ignorera Aktiemarkandsnämndens beslut att accepttiden för budet inte fick förlängas efter den 26 september. Därmed var inte sagt att K-B skulle lägga ner arbetet med att försöka få konkurrensmyndigheternas godkännande, såsom meddelats att man faktiskt gör.

LÄS MER: Haldex tackar Aktiespararna

Vad händer nu?

ÅW: Jag tror man ska vänta sig att Haldex lämnar en svag Q3-rapport. Det utdragna budet har medfört skada på Haldex affär och det kommer av allt att döma att ge avtryck i rapporten.

Kan man utesluta ett nytt bud på Haldex?

ÅW: Absolut inte! Återkallandet av Knorr-Bremses bud ökar sannolikheten för ett nytt bud på Haldex. Ingen ville lägga ett konkurrerande bud så länge Knorr-Bremses bud löpte. Nu när K-B-budet fallit så kvarstår en komplikation; nämligen att K-B äger 14,9 procent i Haldex. Därmed kan en annan budgivare ta över Haldex endast med K-B:s goda minne. Då K-B inte bara ser till Haldex intressen, utan även till de egna, så kan ”ägarknuten” i Haldex, med innebörden att två tidigare budgivare – K-B och ZF – tillsammans äger 35 procent, komma att bli svår att lösa upp. Detta gör att en potentiell budgivare måste gå varsamt tillväga.

YTTERLIGARE LÄSNING: Aktiespararna väcker klander mot Haldex

Kan Knorr-Bremse återkomma med ett nytt bud?

ÅW: Om K-B lade ett nytt, fientligt bud som saknade konkurrensmyndigheternas godkännande vore det dömt att misslyckas mot bakgrund av det uttalande som gjorts av Aktiemarknadsnämnden och givet de skärpningar av takeover-reglerna som kollegiet har för avsikt att införa i november.

SE OCKSÅ: ZF bromsade inte K-B

FAKTA

Knorr-Bremse drar tillbaka bud på Haldex

Tyska Knorr-Bremse återkallar sitt bud på Haldex och "överger den föreslagna företagssammanslagningen". Knorr-Bremse kommer även att avbryta processen med att få godkännande från berörda konkurrensmyndigheter.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Knorr-Bremse har fattat detta beslut efter noggrant övervägande av alternativen och med beaktande av alla intressenter efter Aktiemarknadsnämndens beslut", skriver Haldex.

I början av september meddelade Aktiemarknadsnämnden att den inte tillåter ytterligare förlängning av Knorr-Bremse redan långa acceptperiod.

Knorr-Bremse ville förlänga acceptperioden till februari 2018 i väntan på grönt ljus från konkurrensmyndigheter. Haldex styrelse hade sedan tidigare protesterat mot Knorr-Bremses bud och då i synnerhet den långa konkurrensprövningstiden.

"Utan Haldex samarbete och stöd går det inte att erhålla konkurrensgodkännande", skriver Knorr-Bremse.

"Erbjudandets fullföljande var villkorat bland annat av att nödvändiga myndighetsgodkännanden erhölls på för Knorr-Bremse godtagbara villkor liksom att Haldex inte vidtog några åtgärder som sannolikt skulle komma att försämra förutsättningarna för Erbjudandets genomförande. Dessa villkor för Erbjudandets fullföljande har inte uppfyllts och det är uppenbart att de inte heller kommer att uppfyllas inom acceptperioden", skriver det tyska bolaget vidare som motivering till varför budet dras tillbaka.

Knorr-Bremse äger nästan 15 procent av aktierna i Haldex.

"Vad beträffar vårt aktieinnehav i Haldex kommer vi att agera som en ansvarsfull aktieägare och använda alla våra tillgängliga alternativ med bolagets och Knorr-Bremses intresse för ögonen", heter det i pressmeddelandet om aktieinnehavet.

Budet låg på 125 kronor per aktie. Haldex nuvarande största ägare, ZF, var också inblandat i budstriden och lade i höstas ett bud på 120 kronor.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt (telegram från i tisdags)

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.