Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-07-31

Oförändrad ränta vid BoJ-möte

wysiwyg_image

Den japanska centralbanken, Bank of Japan, beslutade vid sitt policymöte att låta depositräntan ligga kvar på -0,10 procent.

Det rapporterar Bloomberg News.

Depositräntan används för en del av bankernas överskottsreserver, för övriga delar är räntan 0,0 respektive 0,1 procent.

Enligt Reuters prognosenkät bland 9 bedömare väntade sig samtliga en oförändrad depositränta.

I övrigt lämnades den penningpolitiska hållningen i stort oförändrad enligt följande:

* QE-program med inriktning att kontrollera avkastningskurvan, och hålla den tioåriga statsobligationsräntan nära 0 procent. BOJ skriver nu att räntan kommer röra sig upp och ner beroende på utvecklingen i ekonomisk aktivitet och priser.

* Obligationsköp om cirka 80.000 miljarder yen per år. BOJ skriver att man kommer genomföra köpen på ett flexibelt sätt.

* Köp av ETF:er om cirka 6.000 miljarder yen och fastighetsfonder (J-REITS) om cirka 90 miljarder yen per år. BOJ kommer revidera köpbeloppet av varje ETF och öka beloppet för ETF:er som följer TOPIX.

* Den monetära basen ska utökas till inflationen ligger över 2 procent på ett uthålligt sätt.

* BOJ inför också framåtblickande guidning för räntan i sin penningpolitiska rapport och skriver att den avser behålla de nuvarande låga nivåerna under en utdragen period.

Beslutet fattades med ett majoritetsbeslut, 7 ledamöter röstade för och 2 emot. Reservanterna var Goushi Kataoka och Yutaka Harada. Kataoka ansåg att det var lämpligt med fortsatta lättnader medan Harada ville ha mer klarhet i den framåtblickande guidningen.

BOJ konstaterar att den japanska ekonomin troligen kommer att sin måttliga expansion. KPI-inflationen väntas fortsätta stiga gradvis mot 2 procent, men det kommer ta längre tid än väntat.

Bland riskerna mot utsikterna inkluderar BOJ USA:s ekonomiska politik och dess effekter på de globala finansiella marknaderna, utvecklingen i tillväxtekonomier och råvaruexporterande ekonomier, förhandlingarna brexit samt geopolitiska risker. En annan risk som nämns är effekterna av den väntade konsumtionsskattehöjningen i oktober 2019.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.