Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-03-09

Ökad jämställdhet på börsen

wysiwyg_image

– Framtiden är jämställd men det går för långsamt. Vi behöver alla hjälpas åt, det säger Sandra Bourbon, grundaren av initiativet Framtidsfeministen.

Med internationella kvinnodagen på tapeten tvingas samhället se sig själv i spegeln och fundera på ”Är vi där ännu? Vad kan vi göra för att nå fram?”. Inte minst på börsen är skillnaden fortsatt stor mellan män och kvinnor. Idag är drygt 6 av 10 aktieägare män, men andelen av ägandet skiljer sig mer än så. Kvinnor äger nämligen endast 32% av marknadsvärdet enligt Euroclears senaste rapport av aktieägandet i Sverige. Samtidigt gör fler och fler kvinnor debut på marknaden och mer kvinnligt kapital investeras och växer på börsen vilket vi på Aktiespararna tycker är fantastiskt kul och helt rätt!

På temat börs och jämställdhet frågar vi den framstående föreläsaren, inspiratören och investeraren Sandra Bourbon om aktier, hennes tro på jämställdhet i framtiden och hetaste tips för framgångsrikt sparande.

Hej Sandra, när och hur väcktes ditt intresse för aktier och fonder?

– Jag började med fonder något år efter att jag hade pluggat klart på universitetet då jag insåg att jag behövde sätta mina pengar i jobb. Aktier startade jag med i samband med att jag grundade Framtidsfeministen 2015 och då var jag 30 år.

Vad är jämställdhet för dig?

– Jämställdhet betyder samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter för kvinnor OCH män. Rätten att leva det livet man vill. När det kommer till privatekonomi har kvinnor generellt mindre pengar vilket gör att man inte har samma möjligheter att leva det livet man vill. Det beror på lägre livsinkomst med bland annat lägre lön för exakt samma arbete men också för att kvinnor är borta mer från arbetet i form av sjukskrivning och tar mer hand om barnen vilket leder till lägre inkomst, sämre karriärutveckling men också lägre pension.

Framtidsfeministen är ett initiativ som verkar för fler kvinnor till börsen och erbjuder jämställt månadssparande för alla. Så vad tycker du behöver förändras för att nå fram?

– Idag finns många bra fonder eller så kan du inkludera jämställdhet när du själv väljer aktier. Framtidsfeministen har också en sparbox via Aktieinvest som har utklassat börsen sedan start. Då äger du aktierna själv men jag gör analysen.

För den som vill veta mer om sparboxen, hur är den konstruerad och hur gör man för att ta del av den?

– Jag väljer ut bolag två gånger per år efter min fem-stegs-investerings-process. Portföljen består av svenska jämställda bolag, spridda i minst fem branscher. Du kan månadsspara via autogiro i sparboxen via Aktieinvest för 10 kr/månad oavsett belopp (20 kr/mån om du inte är medlem hos Aktiespararna). Du äger aktierna själv via ISK.

Målet med Framtidsfeministen är enligt Sandra att alla ska ha rätt att leva det livet de vill. – Med hjälp av privatekonomi kan vi äga våra liv!

I sann Aktiespararanda måste vi ju avslutningsvis såklart ta reda på; vilket är ditt hetaste tips för ett framgångsrikt sparande?

– Kom i gång! Månadsspara! Gör något! 10 procent av lönen - först till buffert och sen investera långsiktigt med bra riskspridning och låga avgifter.

Skribent: Moa Lidman

Författare Redaktionen