Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-05-25

Ökad oro bland populära bolagen - aktierna sjunker

wysiwyg_image

I veckans avsnitt av podden ”Tillsammans mot miljonen” så är ett självklart ämne det enorma raset i småspararfavoriten Embracer. Analytikerna Carl-Henrik Söderberg och Mohammed Salih pratar även tysk recession och att det verkar gå lite trögare för diverse lyxmärken. 

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid

Denna vecka bjuder på varmt sommarväder men en lite kyligare börs. Carl-Henrik Söderberg och Mohammed Salih inleder föga förvånade veckans avsnitt med Embracers börskollaps - ett ras som förmodligen kommer att gå till historien.  

Aktien slaktades under onsdagen och när börsen väl stängde hade den rasat drygt 45% - från 40 kronor till 22,76 kronor. 

”Det blir ju såklart en enorm förtroendekris”, säger Carl-Henrik Söderberg och refererar till de båda vinstvarningarna bolaget lämnat det senaste. Han ställer sig även frågan om det nånsin kommer bli ett stabilt och högvärderat kvalitetsbolaget igen? För tillfället är det en för svår nöt att knäcka. 

Stabila lyxbolag tar en smäll

Mohammed Salih går sedan in på en helt annan sektor som sedan en tid tillbaka gått stabilt, nämligen lyxbolagen. För bland annat Gucci och LVHM har det gått riktigt bra det senaste. Men nu påpekar analytikern att det verkar det gå åt andra hållet. 

Samma dag som analytikerna spelar in podden så faller flera av bolagen på börsen. En av anledningarna menar Mohammed Salih är den nya våg av Corona man nu ser i Kina. Bolagen påverkas hårt av ökade antal sjukfall då den kinesiska befolkningen är stora fans av just lyxkonsumtion. 

”Det är faktiskt alltid ett huvudargument att äga dem här lyxbolagen just på grund av kinesisk lyxkonsumtion. Därför var ju pandemin jobbig för dem”.  

Mohammed Salih fortsätter och berättar att Kinai slutet på juni kan nå en ny kulmen av antal covidfall på 65 miljoner sjukfall i veckan. 

”Inte så jättebra för sektorn”, konkluderar analytikern.  

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Författare Jessika Bouveng