Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-14

Ökade reserver i Lundin Petroleum

wysiwyg_image wysiwyg_image

Lundin Petroleum meddelar en ökning av bevisade och sannolika nettoreserver (2P) om 49 procent och en ökning av bevisade, sannolika och möjliga nettoreserver (3P) om 35 procent per den 31 december.

Det framgår av ett pressmeddelande.

2P- och 3P-reserverna uppgick till 745 miljoner fat oljeekvivalenter respektive 901 miljoner fat oljeekvivalenter per den 31 december. De betingade nettoresurserna uppgick till 225 miljoner fat.

Reserversättningsgraden för 2P-reserverna uppgick till 163 procent för 2018 och överstiger för femte året i rad vad som producerats under året, skriver Lundin Petroleum.

Ökningen av reserverna är främst hänförlig till Lundin Petroleums största tillgång, Johan Sverdrupfältet. Mindre ökningar har även gjorts för Edvard Griegfältet och Alvheimområdet. Sammanlagt 94 procent av Lundin Petroleums 2P-reserver utgörs av olja. När produktion från Johan Sverdrupfältet startar, beräknat till november 2019, kommer en majoritet av Lundin Petroleums 2P-reserver att vara i produktion, heter det.

Vad gäller reserverna i Johan Sverdrup har de ökat till följd av positiva borresultat samt en förbättrad utvinningsteknik med alternering av vatten- och gasinjicering som beslutades av partnerskapet under 2018 och som har medfört att betingade resurser uppgraderas till reserver. Ökningen av reserver i Johan Sverdrup är i enlighet med de uppdateringar som operatören Equinor meddelade under 2018.

Edvard Griegfältet fortsätter att producera över förväntan och inflödet av producerat vatten sker betydligt långsammare än förväntat, vilket gör att fältets platåproduktion kan förlängas med ytterligare cirka sex månader till mitten av 2020.

Den 4D-seismik som samlats in över fältet under 2018 bekräftar att vattengränsen ligger längre bort från de huvudsakliga produktionsborrningarna än vad som uppskattats i de nuvarande reservoarmodellerna. Denna information utvärderas fortfarande och har inte inkluderats i reservuppdateringen för årets slut 2018. Ett kompletterande borrprogram planeras starta på Edvard Griegfältet i början av 2020. Beslut avseende projektet förväntas fattas under 2019 och baserat på ett program med tre borrningar kommer 10 miljoner fat betingade nettoresurser att kunna omklassificeras till 2P-reserver.

Per den 31 december 2018 har Lundin Petroleum betingade resurser om 225 MMboe, vilket motsvarar en ökning med 40 MMboe jämfört med årets slut 2017, exklusive resurser som omklassificerats till reserver.

Ökningen är främst hänförlig till de nya fyndigheterna Frosk i Alvheimområdet och Lille Prinsen på Utsirahöjden, framgångsrika utvärderingsborrningar på Luno II, Rolvsnes och Gekko samt förvärvet av ytterligare en 15-procentig licensandel i Luno II.

Första fasen av utbyggnaden av Luno II förväntas godkännas under det första kvartalet 2019 och 37 miljoner fat betingade nettoresurser kommer då att kunna omklassificeras till 2P-reserver. Dessutom förväntas beslut tas om det förlängda borrtestet på Rolvsnes under det första kvartalet 2019 och utbyggnaden av denna fyndighet kommer att ske parallellt med Luno II-projektet.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.