Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-26

Ökade säkerhetskrav driver tillväxten i AssaAbloy.

Rapport från årsstämman 2019-04-25 

Med kameraöga i dörrlåset kan man se i sin mobil vem som ringer på, även om man inte själv är hemma. Och välja att släppa in eller inte.

Det var en stolt koncernchef, Nico Delveau som efter ett år på posten, presenterade denna och andra produktnyheter på AssaAbloys årsstämma inför ett 100-tal deltagare. Stämman hölls i vacker inramning på Moderna Museet på Skeppsholmen och leddes föredömligt av Lars Rehnström, tidigare koncernchef i Alfa Laval, numera styrelseordförande i AssaAbloy.

Teknikutvecklingen går snabbt, den traditionella dörrnyckeln ersätts i allt högre grad av kodlås, inpassagekort, fingeravtrycksläsare och biometri.  Detta möjliggör avancerade inpassagesystem i byggnader med olika grad av säkerhetsklassning, t.ex. flygterminaler, sjukhus, militära anläggningar m.m., ett område där AssaAbloy etablerat sig som världsetta.

Aktiespararnas representant, Lennart Johansson, gratulerade till ett bra år, speciellt den höga organiska tillväxten (dvs exklusive förvärv och valutamedvind) 8-9% inom de högteknologiska områdena och för hela bolaget i snitt 5%. 

Lennart uttryckte också Aktiespararnas uppskattning av den starka innovationskraften i bolaget. För fjärde året ligger AssaAbloy på Forbes topp-100-lista över världens mest innovativa företag. Ytterligare ett kvitto på det goda innovationsklimatet är att 27% av försäljningen utgörs av produkter lanserade de senaste tre åren.

USA-marknaden har ökat ytterligare i betydelse, Nordamerika utgör 42% av bolagets försäljning. Mycket av komponenterna tillverkas i låglöneländer. Lennart frågade om förändringar skett i produktionsstrukturen för att förebygga importproblem till USA? Delveaux tonade ner problemet då en stor del av tillverkningen redan sker lokalt i USA och att konkurrenterna kommer att drabbas lika av eventuella importtullar.

Ett smolk i glädjebägaren var dock en överraskande stor goodwill-nedskrivning 5,6 Mdr i Kina som redovisades kvartal 2, 2018. Lennart ansåg att problemen nog kunde förutsetts tidigare och frågade hur mycket av kvarvarande goodwill om 50 Mdr, en tung del i balansräkningen, som är i riskzonen och berör Kina.
Revisorn och Delveaux hjälptes åt att kommentera frågan med slutsatsen att nuvarande goodwillpost är motiverad, prövas fortlöpande och kritiskt mot kassaflödena samt att den kinesiska andelen nu är betydligt lägre.

Beträffande risk för korruption, en fokusfråga för Aktiespararna i år, påminde Lennart om att AssaAbloy för 3 år sedan drabbades av ett mycket kostbart bedrägeri i Kina. Hur arbetar man idag för att förebygga och finns visselblåsarfunktion?
Delvaux svarade att man har etablerade personer i organisationen för mottagande av information om oegentligheter och som senaste året tog emot ett 35-tal meddelanden. Man bedriver även utbildning i etiska frågor.

En överraskande nyhet i årsredovisningen var att bolaget levererade 4 miljoner smarta biljetter till  fotbolls-VM i Ryssland. Kommer det fler liknande affärer, ett nytt affärsområde månne? Ja, svarade Delveaux, vi är duktiga på det här, FIFA var mycket nöjda med säkerhet och kvalitet. Vi är inne i en del liknande uppdrag.

Stämman tillstyrkte samtliga beslutspunkter. Det innebar bl.a. att styrelsen minskades från 8 till 7 personer, nu med hög kvinnorepresentation, 3 män och 4 kvinnor.
 
Författare och bolagsbevakare: Lennart Johansson

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.