Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-26

OLJA: TRUMPADMIN ÖPPNAR FÖR UTVINNING I MILJÖSKYDDADE ARKTIS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Trumpadministrationen skrotar skyddsåtgärder med flera decennier på nacken för att möjliggöra oljeutvinning i arktiska Alaska, enligt ett uttalande på myndighetens hemsida. Vita huset anser att det är nödvändigt att lyfta på miljöskyddet för att öka oljeproduktionen.

Inrikesdepartementets avdelning för markhantering river i planen upp den föregående Obamaadministrationens regler för ett enormt federalt landområde vid North Slope, en oljefyndighet i Alaska.

Vissa miljöåtgärder har med motiveringen att skydda unika områden för flyttfåglar i omkring 40 år.

Planen öppnar 19 miljoner hektar tidigare skyddad mark i fyndigheten, som sträcker sig 23 miljoner för utvinning. Sedan 2013 har omkring hälften av det potentiella utvinningsområdet varit öppet efter Obamaadministrationens miljöskyddsåtgärder.

"President Trump har vinnlagt sig om att expandera tillgången till vårt lands stora energipotential", sade inrikesminister David Bernhardt.

Planen kan resultera i 20 år av oljeproduktion på upp till 500.000 fat olja per dag, olja som därefter pumpas ned i rörledningar som dras runt 400 kilometer och ett tillhörande vägnät för att nå riggar och brunnar motsvarande en liknande sträcka.

"Samhällen i regionen ställs redan inför oacceptabel påverkan på hälsa, livsmedelssäkerhet och kultur på grund av industriaktiviteten i området", skriver tio miljöskyddsorganisationer i ett gemensamt uttalande med flera samfund av områdets ursprungsbefolkning.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.