Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-07

OLJA: UAE ÄMNAR ÖKA PRODUKTION OCH MARKNADSANDEL – WSJ (NY)

(Tillägg: från fjärde stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Förenade Arabemiraten (UAE) står inför en av de viktigaste förändringarna i oljepolitiken bland de stora oljeproducerande staterna i Mellanöstern, enligt källor som Wall Street Journal talat med.

"Det är dags att maximera värdet av landets oljetillgångar, medan de har värde", enligt en person som informeras om UAE:s strategi.

"Marknadsandel är en nyckelfaktor", fortsatte en senior beslutsfattare från landet. "Vi vill ha en större marknadsandel, och tjäna så mycket pengar vi kan från våra reserver, särskilt när vi har spenderat miljarder på att utveckla dem".

Kommentarerna kommer efter att Opec+-förhandlingarna strandat efter att UAE varit oense med resterande medlemmar om takten av produktionsökningarna.

Oljepriserna reagerade mycket negativt på kommentarerna från UAE och handlades ned kraftigt. Spotpriset för Brentoljan handlades initialt ned 1,6 dollar, ned drygt 0,5 procent för dagen, till 74:50 dollar per fat.

UAE har uppgett att de endast kan komma att gå med på Opec+-förslagen, om en långsam och gradvis ökad produktion, om landet kan öka sin egen produktionsandel bland Opec+-medlemmarna. Saudi Arabien, gruppens ledare, har än så länge motsatt sig kraven från UAE.

För fortsatt uppgång av oljepriserna krävs att länderna står fast vid avtalet och därför håller produktionsnivåerna intakta samtidigt som världen återhämtar sig från pandemin och efterfrågan ökar, enligt WSJ.

De spekulanter som förhåller sig mer negativt till prisutvecklingen förväntar sig i stället att de strandade förhandlingarna kommer leda till att UAE drar sig ur avtalet och ökar sin produktion, vilket i värsta fall skulle kunna leda till ett priskrig mellan medlemmarna.

UAE:s bevisade oljereserver uppgår för närvarande till 98 miljarder fat, enligt BP Statistical Review. Vid en produktion om 5 miljoner fat per dag skulle det ta drygt 50 år att utvinna landets reserver, förutsatt att inga nya fynd skulle göras över perioden.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.